26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Mezi bezdomovci na ulicích i na faře

5. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/6 Živá farnost, 5.2.2007, Autor: Štěpán Havlíček

Příloha: Doma

Henrieta Votíková
Ředitelka farní charity při kostele Panny Marie Sněžné v Praze. Narodila se v Bratislavě, po studiích pracovala ve fakultní nemocnici v Brně na porodním sálu. Je matkou tří dětí.

Kdo nebo co tě přivedl k práci ve farní charitě?

Byl to tehdejší farář otec Michal a také to, že jsem právě dokončila studium problematiky neziskového sektoru. Tato volba samozřejmě také vyplývala z křesťanství, protože posláním charity je pomoc na principu křesťanské lásky. Na začátku naší činnosti jsme si museli položit otázku, v jaké sféře máme toto poslání naplňovat. Potřebných je spousta a malá farní charita nemůže v žádném případě obsáhnout všechny oblasti. Ještě dříve než jsem přišla, byla v prostorách fary poskytována pomoc lidem bez domova, takže jsme v tomto programu pokračovali. Navázali jsme na dosavadní tradici dobročinných bazarů, přičemž tyto projekty organizují většinou farníci – dobrovolníci. Také jsme podávali jídlo osobám bez domova, ale to se pak ukázalo jako úkol, který je nad naše síly. Začali jsme se tedy orientovat převážně na ženy bez domova a na terénní práci mezi nimi.

Jak tato činnost vypadá v praxi?
Naše práce probíhá tak, že ženy oslovujeme, ptáme se jich, zda mají zájem o pomoc, navazujeme s nimi neformální hovory, nosíme oblečení na Národní třídu a na Hlavní nádraží a diskutujeme. Přitom ženy zveme k návštěvě naší kanceláře. Motivovaným klientkám zprostředkujeme služby v jiných sociálních nebo zdravotnických zařízeních, pomáháme jim při vyplňování listin a jsme nápomocny při úředních jednáních.

Čím tě obohacuje spolupráce s Pavlou?
Na Pavle si vážím její přesnosti a také toho, že se nad problematikou bezdomovců zamýšlí hlouběji. Nevidí jenom jejich ubohost, ale přemýšlí o tom, jak pomoci. Pomoc můžeme poskytnout jenom tehdy, když víme co se stalo, kde je chyba, a klient musí mít motivaci k aktivní spolupráci, aby byl schopen postavit se na vlastní nohy. Pavla není křesťanka, takže neslýchala odmalička při bohoslužbách, že je její povinností pomáhat, a když se setkám s nekřesťanem, který v sobě cítí lidskou potřebu pomáhat, jsem za to velmi vděčná.



Pavla Hložková
Dobrovolná spolupracovnice farní charity. Pochází z jihočeské Soběslavi, maturovala na Biskupském gymnáziu J. N. Neumanna v Českých Budějovicích a v současné době studuje na Filozofické fakultě ZČU v Plzni kulturní antropologii.

Jak začala tvoje spolupráce s charitou?
Asi mě nějak motivovala přirozená touha být užitečná. Oblast bezdomovectví mě do jisté míry zaujala tím, že je dnes opomíjena a je nutné se jí více věnovat. Už delší dobu jsem o nějaké dobrovolnické činnosti uvažovala a do farní charity jsem přišla díky inzerátu, který jsem objevila na internetu.

Čím tě v práci i v životě oslovila Henrieta?
Henrietu obdivuji pro její trpělivost, se kterou se lidem na ulici věnuje, dále pro její zapálení a vůli tuto práci vykonávat. Je to práce hodně psychicky náročná a ne vždy přináší kladný výsledek.

Jakým způsobem může bezdomovcům pomoci člověk, který je náhodou potká na ulici?
Individuální pomoc bezdomovcům je složitá. Člověku žijícímu na ulici většinou nepomůže, když od někoho dostane větší finanční obnos. Spíše je vhodné dát mu něco k jídlu, protože většina bezdomovců je závislá na alkoholu a všechno utrácí za něj. Pokud chce někdo lidem bez domova skutečně pomoci, měl by se raději obrátit na některou organizaci, která se těmto aktivitám věnuje.

Jakou podobu má tvoje práce s klientkami charity?
S klientkami většinou řešíme jejich momentální situaci, dále zdravotní stav, finanční otázky a vztahy s ostatními lidmi. Často s nimi probírám, jak mají jednat při návštěvě různých úřadů a institucí. U toho, kdo žije na ulici, je pochopitelné, že myslí jen na současnost. Snažím se nabídnout klientkám psychickou podporu a vést je k tomu, aby zase začaly uvažovat o své budoucnosti.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou