26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Madona v Moravském Kuvajtu

4. 4. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/14 Za dobrotu na žebrotu, 4.4.2006, Autor: Pavel Motyčka

Příloha: Doma

Jaké poutní místo se skrývá pod tímto originálním názvem? Za Moravský Kuvajt je označována oblast jižní Moravy u Ždánického lesa, kde se již několik let velmi intenzivně těží ropa. A patronkou tohoto kraje je již po staletí Madona ze slováckých Žarošic. S označením Madona v Moravském Kuvajtu se můžeme zatím setkat hlavně mezi „domácími“.   

Někteří historikové datují vznik tohoto místa již do 4. století, kdy zde královna Markomanů Fritigil založila po svém křtu křesťanskou kapli. Snad je to základ kaple, která se do konce 18. století nacházela dva kilometry od Žarošic (dnešní osada Silničná). Roku 1322 zakoupila Žarošice česká královna Eliška Rejčka a darovala je jako obročí nově založenému klášteru cisterciaček na Starém Brně. Brzy nato věnovala kostelu gotickou sochu Panny Marie s Ježíškem, která je dodnes nazývána Starou Matkou Boží Žarošickou.

Temnou kapitolou v dějinách poutního místa je doba vlády císaře Josefa II., který zrušil starobrněnský klášter a poutě do Žarošic zakázal. Když dne 11. září 1785 poutníci přišli na hlavní pouť a zjistili, že není císařem povolena, vnikli do kostela, z oltáře sňali milostnou sochu a v průvodu za zpěvu náboženských písní ji přenesli do nedalekého farního kostela sv. Anny v obci Žarošice. Na památku této události se každoročně druhou sobotu v září (tzv. Zlatá sobota) koná hlavní pouť. Od rána probíhá v kostele duchovní program s hojnou účastí věřících z blízkého i širokého okolí. Vyvrcholením celého dne je večerní mše svatá, po které následuje slavnostní průvod. Poutníci z jednotlivých farností přicházejí se svými sochami Panny Marie, které nesou mládenci a družičky ve slováckých krojích.

Od roku 1997 vznikla tradice nových mariánských poutních setkání, tzv. „třináctků“, které se konají na památku zjevení Panny Marie ve Fatimě. Pouti si získaly mezi lidmi velkou oblibu, a tak každý třináctý den v měsíci od května do října připutuje do Žarošic až půldruhého tisíce věřících, aby v duchu modlitby a pokání odprošovali Boha za hříchy lidstva a prosili o jeho požehnání. Od půl sedmé večer se poutníci modlí růženec, po kterém následuje mše svatá a světelný průvod obcí.

Bohatý poutní program v Žarošicích je dotvářen poutěmi o prvních sobotách v měsíci, které se konají celoročně. Mír ve světě, posvěcení rodin a nová duchovní povolání jsou stále aktuální úmysly, za které jsou tyto poutě obětovány. Jak podotýká duchovní správce farnosti P. Josef Pohanka: „Za osobní úmysly je potřeba přinášet oběti, a ne jenom stále naříkat nad vlastními problémy.“

Kouzlo si toto místo uchovalo i díky stále přítomným barokním prvkům, jejichž symbolika nás během pouti může zaujmout. Mezi nejzajímavější patří tzv. „pokora“. Poutníci z farností přichází k vedlejšímu vchodu kostela, který je zavřený. Zde ve formě zpěvu probíhá pomyslný dialog mezi poutníkem a Pannou Marií. Maria vyčítá poutníkovi, že minule sliboval polepšení, ale svého závazku nedostál. Poutník se odvolává na Kristovo utrpení a milosrdenství, které symbolizuje kříž v čele procesí. Na závěr poutník třikrát zatluče na dveře od kostela a ty se otevřou. Jasná symbolika svátosti smíření a následného odpuštění nemůže žádného poutníka nechat lhostejným. 

Významným dnem v dějinách poutního místa byl 21. květen 1995, kdy papež Jan Pavel II. na Svatém Kopečku u Olomouce požehnal nové korunky pro milostnou sochu Staré Matky Boží Žarošické a osobně jimi milostnou sochu korunoval. Tak symbolicky doputoval do Žarošic nejznámější mariánský poutník nedávné minulosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou