26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kutná Hora: chrám sv. Barbory

31. 10. 2005

|
Tisk
|

Tři zbožní horníci

Vydání: 2005/44 Komunisté včera, dnes a zítra?, 31.10.2005, Autor: Marie Klečáková

Příloha: Doma

     Starobylé město s více než 300 památkovými objekty se rozkládá na mírném svahu nad říčkou Vrchlicí. Kutná Hora je bezesporu významným střediskem cestovního ruchu a díky svým historickým památkám je od roku 1995 zapsána i na listině kulturních památek UNESCO.

     Historie města je nerozlučně spjata s těžbou a zpracováním stříbrných rud. Jak se vlastně na stříbro přišlo? „Na místě, kde dnes žije asi 22 000 obyvatel, se rozkládal hluboký les,“ vypráví pověst o založení Kutné Hory zdejší průvodkyně. „V roce 1237 si vyšel mnich nedalekého sedleckého kláštera Antoň na procházku do těchto míst. Unaven chůzí v parném letním dni se posadil a zvuky lesa ho ukolébaly k pokojnému spánku. Po procitnutí před sebou uviděl tři stříbrné pruty. Aby místo po návratu snáze našel, nechal na něm položenou kutnu, a spěchal do kláštera pochlubit se opatovi, co našel.“ Na onom místě se skutečně posléze začalo dolovat a na památku mnicha a jeho kutny se pak havířské osadě říkalo Kuthna Antiqua.

     Díky svému bohatství se Kutná Hora brzy stala druhým nejvýznamnějším městem v celém českém království. Ve zdejším královském dvoře byla zřízena centrální mincovna a razil se tu i známý český (pražský) groš. Stříbrná sláva však netrvala věčně: technické vymoženosti pro ulehčení práce byly zaváděny opožděně, navíc přišly války a havířské bouře. To vše popsal v dramatu Kutnohorští havíři zdejší rodák Josef Kajetán Tyl.

    

Sláva a možnosti plynoucí z těžby stříbrných rud dávno pominuly, avšak dodnes ve městě najdeme romantická zákoutí, honosné stavby i křivolaké středověké uličky. Není až tak těžké představit si období, kdy zde působil další rodák - Mikuláš Dačický z Heslova. Podobně bohatou představivost mají mnozí filmaři: Kutná Hora je totiž filmovými štáby intenzivně vyhledávaná.

     Jednou takovou uličkou, přes uměle navršenou terasu před Jezuitskou kolejí, zdobenou po vzoru pražského Karlova mostu sochami světců, dojdeme k nepřehlédnutelné dominantě města, ke chrámu sv. Barbory. Ten byl stavěn více než 500 let. Pověst vypráví o třech zbožných hornících, na které se při práci sesula skála. Havířům nezbylo, než se modlit ke své patronce sv. Barboře. První horník si přál vidět slunce - pak prý rád zemře, druhý chtěl ještě pobýt jeden den se svou rodinou a třetí se modlil, aby mohl žít v kruhu rodinném ještě jeden rok a den. Svatá Barbora je opravdu vyslyšela, ukázala jim cestu ven a splnila všechna přání. První havíř uviděl slunce a zemřel, druhý skonal po dni, avšak třetí horník měl během roku - který si vyžádal - sen. Svatá Barbora ho povolala k letitému stromu, kde pak vytesal její podobiznu. Zanedlouho byl na tomto místě položen základ chrámu s uprostřed stojící patronkou horníků.

     V současnosti na tomto unikátním gotickém díle probíhá (bez omezení vstupu pro návštěvníky) rekonstrukce. Uvnitř je k vidění několik gotických a renesančních maleb z 15. století. Svatá Barbora má celkem 10 kaplí. V kapli sv. Kateřiny se nachází socha sedící Madony s Ježíškem, obraz Stětí sv. Jana Křtitele najdeme v kapli sv. Blažeje, v kapli sv. Kříže uvidíme obraz sv. Vojtěcha. Smíškovská hrobní kaple je bohatá na nástěnné malby. Co vás zaujme v dalších kaplích - sv. Bazileje, sv. Václava, sv. Doroty, Hašplířské nebo v boční kapli Mincířů a Hornické? Když uvidíte dubové chórové lavice, vzpomenete si, zda jste je již někde viděli?

     Vaše děti jistě neodolají proběhnout se v parku a možná ve svahu u chrámu objeví další památku - kapli Božího Těla. O ní a mnoha dalších zajímavostech města by se popsalo hodně řádků, ale to až někdy příště...
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou