26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když miminka 'chodí' plavat

29. 4. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/18 Čína - země plná kontrastů, 29.4.2008, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma

Ještě před pár desítkami let bylo u nás plavání miminek něčím naprosto neznámým. Dnes už ale plavou maminky se svými dětmi téměř od narození – ať už doma ve vaně, nebo v zařízeních, které mají speciální vany určené k plavání kojenců.
Vcházím do vyhřáté místnosti, v ní je veliká vana, napuštěná pitnou vodou tělesné teploty. Kousek dál prostor určený k svlékání a přebalování miminek. Po místnosti se rozléhá křik.
Asi tříměsíční klučík, který právě skončil lekci, je nespokojený, že už ho maminka zase obléká – navíc má po takovém sportovním výkonu pěkný hlad. Další děťátko se mezitím na hodinu plavání, která trvá přibližně od deseti do třiceti minut, teprve chystá.

Plavat chodí oba rodiče
„Začínáme ve vodě teplé 37 ºC a postupně otužujeme a snižujeme teplotu až na 30 ºC,“ říká instruktorka Jitka Hrabánková, která vede kurzy na několika místech v Praze. Cílem je, aby děťátko mohlo zhruba od půl roku začít chodit do bazénku i s maminkou a s dalšími dětmi, kde je teplota něco přes 30 ºC. Postupně se také prodlužuje doba pobytu a přidávají se náročnější cviky. Zatímco maminka svléká holčičku, tatínek si myje ruce až nad lokty – do místa ponoření. Důležité je mít krátké rukávy. Minule si ve vaně namočil košili… „Někdy s dítětem plave celou dobu jen tatínek, protože maminky se bojí,“ vysvětluje instruktorka. Jindy se rodiče střídají, ale je časté, že si hodinu plavání nenechají ujít oba. Za chvíli už je holčička ve vodě a očividně si to užívá. Začíná se „klubíčkem“, kdy je stočená podobně, jako byla u maminky v bříšku, pokračuje se v poloze na zádíčkách, pak na bříšku a ve svislé poloze. „Jsi šikulka, Markétko,“ říká Jitka a nabádá rodiče, aby dceru stále chválili. „Když chválí rodiče, je to něco úplně jiného, než když chválíme my,“ vysvětluje.

Potápění? Žádný problém!
Na kojeneckém plavání se děti adaptují na vodu, posilují zádové či břišní nebo dýchací svaly, prohlubuje se citový vztah s rodiči, kteří ho ve vodě přidržují, naučí se potápět. „Markéto, žbluňk,“ dává tatínek signál a lije dceři vodu z kelímku na hlavičku. Raději má připravený dudlík – někdy se dítě lekne a začne plakat. V takovém případě není dobré ho hned vyndávat z vody, protože by si to mohlo zafixovat a při příštím zaplakání by opět požadovalo vyndání ven. Lepší je miminko uklidnit ve vodě.
Dnes ale dudlík není třeba, Markétka je naprosto spokojená. Protože doma s maminkou „kelímkování“ trénovala několik týdnů a nejspíš už ví, že na zmíněné heslo má zadržet dech, můžeme vyzkoušet potápění. „Markéto, žbluňk,“ říká opět tatínek, přelívá hlavičku a zároveň ji noří pod vodu. Malá malinko zalape po dechu, ale zvládá to skvěle. Maminka jásá.
Můžeme to zkusit i bez kelímku. Také bez problémů. Holčička se jen překvapeně rozhlíží. Zřejmě se koukala i pod vodou. „Šikulky,“ chválí paní instruktorka. Dneska Markétka prvně zvládla potápění, ale to neznamená, že doma přestanou trénovat. S „kelímkováním“ je potřeba pokračovat doma při koupání nejlépe každý den.

Kdy se může dítě naučit plavat? Naučí se to samo?
Říká se, že malá miminka umí plavat sama, protože byla celých devět měsíců ve vodě. Tak úplně to ale pravda není. Instruktorka plavání Lenka Vyskočilová říká, že když se dítě narodí do vody, tak pod vodou může zůstat, dokud je spojené s maminkou pupeční šňůrou. Jakmile se ale oddělí a dítě začne dýchat plícemi, mohlo by vodu vdechnout.
Dalším mýtem je, že se miminko v tomhle věku naučí plavat. Jak však vysvětlují Jitka a Lenka, o plavání jako takovém můžeme mluvit až zhruba ve třech čtyřech letech věku dítěte.
Mezitím plavající holčička začíná být unavená. Však už plave zhruba dvacet minut a konec lekce se blíží. Nesmíme zapomenout ještě na otužování.
Tatínek dceru opět vezme do klubíčka a instruktorka kolem ní krouží sprchovou hadicí s vodou, která je o něco studenější než ta, ve které Markétka plavala. Teď už jen osušit, naolejíčkovat a důkladně vysušit ouška. Zbývá ještě pár lekcí a malá bude moci chodit s maminkou do „velkého“ bazénu. To už dostane i své první plavky…

Od šesti měsíců
„Otevře se v areálu Kunratické tvrze v Praze a bude pro děti zhruba od pěti, šesti měsíců, podle toho, jestli už jsou dostatečně otužilé, že zvládají i teplotu vody mírně nad 30 ºC,“ říká instruktorka Jitka. Tam už budou i další děti a třeba si Markétka najde i nějaké kamarády.
Zatímco místností se rozléhá křik holčičky, které se vůbec nelíbí, že ji maminka zase obléká, ve dveřích už stojí další rodiče, kteří přišli plavat – tentokrát s dvojčaty.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou