26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Katolík slaví 10. narozeniny

4. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/45 Stigmata, 4.11.2008

Příloha: Doma

„Ahoj, jmenuju se Alena. Možná se vám můj příběh nebude zdát nijak závratný, ale mně změnil celý život. Vyrůstala jsem v rodině, kde něco jako Bůh téměř vyvolávalo sopečný výbuch. Jenže jak už to tak bývá, zakázané ovoce nejvíc chutná.“
Těmito slovy začíná jeden z mnoha příběhů, do nichž se může začíst čtenář, který v internetovém moři zakotví na webu Katolík – portálu praktického katolického života. Katolík v těchto dnech slaví své desáté narozeniny. Původně vznikl jako soukromý podnik Petra Handlara a P. Vojtěcha Protivínského. Zpočátku cílený jen pro věřící uživatele, později už pro kohokoliv. „Naší hlavní snahou tehdy bylo dostat evangelium na internet,“ vzpomíná Handlar. Web tehdy vesměs tvořily jen zprávy o akcích pro mládež, svědectví čtenářů o víře a obecné informace o katolické církvi. „Dnes Katolík patří mezi tři nejnavštěvovanější české křesťanské weby. Denně jej navštíví v průměru 2500 uživatelů,“ tvrdí Petr Handlar, který u správy webu vydržel dodnes.

Poradna i inzerce
Dnešní podoba Katolíku je od té původní také hodně odlišná – čtenáři je nabízen široký komunikační prostor, kde má nejen možnost seznamovat se s ostatními uživateli (či obracet se na ně s prosbou o pomoc), ale může také – ve věcech praktického křesťanského života – klást dotazy mnoha odborníkům. Virtuální místo mohou navíc čtenáři zužitkovat i pro prezentaci vlastní činnosti (tuto možnost využívají zejména farnosti, řády, křesťanské instituce). Web je rozčleněn do přehledných tematických oddílů – Katolík, Seznamka, Inzerce, Gynekologická poradna a Pohlednice. Kromě textů seznamujících čtenáře s katolickou naukou, postoji církve v problematických tématech přináší i praktické informace: přehled plánovaných akcí, odkazy (na stránky farností, rodinných center, studentských klubů, diecézních aktivit). Ojedinělým počinem jsou také volně dostupné programy jako Liturgický kalendář či Plánování mší svatých.

Nevíš? tak se zeptej!
Necelých 9 000 čtenářských dotazů dorazilo za dobu fungování webu do virtuální Gynekologické poradny. „Mnohé naše čtenářky věřící nejsou. Hledají ale odpovědi, které jim pomůžou budovat sebeúctu jak k sobě, tak ke svému partnerovi. Touží po pěkném vztahu a díky Katolíku mají možnost se setkat s nezkresleným učením katolické církve v tak citlivých otázkách, jako je lidská sexualita či úcta k lidskému životu,“ říká gynekoložka Ludmila Lázníčková, jedna z mnoha profesionálů, kteří odpovídají na nejrůznější čtenářské dotazy. Nejlepší otázky a odpovědi Katolíku se také dočkaly dvojího knižní vydání. Na webu návštěvník nenajde jedinou reklamu, vyjma upoutávek na chystané církevní akce. „Katolík tvoříme všichni zdarma, bez nároku na honorář, ve svém volném čase. Pouze provoz serveru je zajišťován brněnským biskupstvím. Výdaje nejsou žádné, proto ani žádné peníze (reklamu) nepotřebujeme,“ uzavírá Petr Handlar.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou