26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak si z dovolené nepřivézt úplavici

2. 5. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/18 Křesťan a regionální politika, 2.5.2007, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

MUDr. František Sedláček je primářem infekčního oddělení krajské nemocnice v Pardubicích.

Doporučil byste českým cestovatelům do exotických končin, aby se nechali před cestou očkovat?

Je určitě lepší využít nabídky vakcín, které jsou k dispozici, a preventivně se tak proti nemoci ochránit. Potencionální riziko nemocí, proti nimž se očkuje, je vysoké a nikdo si nechce zkazit pobyt v cizině nemocí nebo riskovat dlouhodobou hospitalizaci a následnou rekonvalescenci. Namátkou u hepatitidy trvá hospitalizace alespoň tři týdny, někdy i déle, následuje minimálně další měsíc klidového režimu doma... Celkově to je šest měsíců bez sportu a fyzické zátěže na jaterní dietě. Pokud náš cestovatel onemocní břišním tyfem, nejenom, že si zkazí dovolenou a prodělává těžké horečnaté onemocnění, ale může se stát i nosičem břišního tyfu, který pak podléhá dlouhodobému sledování, a nemůže například pracovat v potravinářství.

Jak je to obráceně: mají cizinci přijíždějící k nám nějakou povinnost nechat se očkovat?
U nás takové předpisy neexistují. Vychází se z doporučení Mezinárodní zdravotnické organizace. Pro cestovatele do ČR je na prvním místě doporučení očkování proti klíšťové meningoencefalitidě.

Přibývá u nás infekčních chorob v souvislosti s vyšší migrací obyvatelstva?
S rozvojem cestovního ruchu a migrací je skutečně spojen zvýšený výskyt některých infekčních onemocnění – lze to statisticky doložit. U virové hepatitidy typu A došlo k poklesu výskytu u obyvatelstva ČR, ale naopak k významnému vzestupu u našich cestovatelů a cizinců, kteří sem přijíždějí nebo zde žijí. U osob příchozích do ČR byl v posledních letech zaznamenán zvýšený výskyt spalniček, zatímco předtím jsme se díky očkování přiblížili statutu země, kde se spalničky vůbec nevyskytovaly. U našich obyvatel vyjíždějících do ciziny se po návratu ve zvýšené míře setkáváme s průjmovými onemocněními, to znamená úplavicí, salmonelózou a dalšími. Sporadicky jsme se setkali s exotičtějšími nemocemi jako jsou břišní tyfus, paratyfus a cholera; tyto případy jsou ale zcela výjimečné a nechci jimi nikoho strašit.

Jak to, že tyto choroby nedostane ošetřující personál?
Zaměstnanci infekčního oddělení jsou v určitém režimu, to znamená, že při vstupu na pokoj například používáme ochranné pomůcky, abychom zamezili přenosu onemocnění. Podstoupili jsme pochopitelně i některá základní očkování.

Nehrozí přenos nemocí mezi pacienty?
Záleží na typu onemocnění a cestě jejího přenosu. Nemocí, které by se přenášely pouhým pobytem v jedné místnosti, je naštěstí minimum a jsou to navíc relativně běžné infekce. Co se týče specifických infekčních onemocnění, jako jsou žloutenky či břišní tyfus, tam se přenos děje přes materiál, dejme tomu stolici nebo kontaminovanou vodu. Člověk se nenakazí tím, že by vedle nemocného seděl v čekárně. Nemocnice samozřejmě mají zavedený boxový systém, to znamená, že pacienti s jedním onemocněním jsou izolováni na jednom pokoji. Nemůžeme si dovolit dát dohromady pacienta s úplavicí s pacientem s neštovicemi, aby se vzájemně nakazili.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou