26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jak si opravdu oddechnout?

30. 7. 2019

|
Tisk
|

Jezdíme na dovolenou, chodíme na výlety, ležíme na pláži nebo na gauči u televize, sportujeme. Někdo odpočívá na internetu nebo na sociálních sítích… Je mnoho činností, které nazýváme odpočinkem. Jak je ale možné, že se často odpočatí necítíme? Má odpočinek vliv i na ostatní členy rodiny?

Vydání: 2019/31 Skauti si dali sraz v Americe i v Římě, 30.7.2019, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma 31

 
„Opravdu si odpočinout není jednoduché. Nikdy dříve člověk tolik neodpočíval jako nyní, a přesto nikdy nepociťoval tolik prázdnoty jako dnes,“ řekl papež František v jedné ze svých katechezí.
„Během roku je náš čas i čas dětí strukturovaný, organizovaný, naplánovaný do nejmenších detailů. Podvědomě toužíme po změně, ale ne vždy se nám to daří, a tak i čas dovolené se stává přesně zorganizovaným a naplánovaným,“ konstatuje Jana Šilhavá z pražského Centra pro rodinu. Anselm Grün k tomu v jedné ze svých knížek vtipně podotýká, že dovolená je, jako když vystoupíme z kolotoče pro křečka. Bohužel někdy v onom kolotoči setrváváme i na dovolené.
Uhoněná dovolená?
„Únava rodičů i dětí má výrazný vliv na vztahy v rodině,“ říká psycholožka Pavla Koucká, autorka knih o uvolněném rodičovství. „Nabádám lidi, aby odpočívali průběžně, aby si uměli věci užít a taky řadu věcí dokázali nechat být. Aby nejeli jen na výkon. Pokud se pořád někam honíme, bývá i dovolená uhoněná,“ dodává Pavla Koucká s tím, že na tom, jak si zejména my dospělí dokážeme odpočinout, závisí pohoda celé rodiny. Když nejsou pohodoví a šťastní rodiče, nebudou takové ani děti. Rodinná dovolená je tedy jen jakýmsi vyústěním toho, jak hospodaříme s odpočinkem během roku.
„Život je mozaika z větších i menších částí: práce, péče o rodinu, koníčků, odpočinku… Dovolená je takový velký relaxační kamínek, ale sama o sobě většinou situaci nezachrání,“ konstatuje psycholožka. Ve své poradně často přijímá přetížené mámy i táty, kteří se nějak snaží ovládat a držet své emoce v práci, k dětem se také ještě snaží být trpěliví, ale na partnera už jim nezbyde sil. Dospělý, vyrovnaný člověk nějakou chvíli unese, že na něj partner nemá náladu a není na něj milý. Ale pokud to trvá déle a je to oboustranné, nastává krize – a právě takové páry potkává Pavla Koucká ve své poradně.
Bohužel o dovolené mohou rodinné krize vrcholit. Kněz a psychoterapeut P. Mariusz Kuźniar říká, že mnoho problémů vzniká na základě rozdílných očekávání obou partnerů, o kterých doporučuje předem hovořit. „Pokud na dovolenou pojede už vyčerpaná maminka, která tam opět bude všechny obsluhovat, nejspíš se to projeví na atmosféře celé rodiny.
Každý by si měl uvědomit, že má nějakou kapacitu a že může dělat jen to, co je v jeho silách. Když je dlouhodobě vyčerpán ve smyslu, že se rozdá do krajnosti, pak se to může projevit také na duchovní rovině. I proto je dobré myslet na sebe, na své potřeby, tužby, očekávání – a vše řešit se svým partnerem. V zásadě jde o to, aby člověk žil podle biblického přikázání ‚Miluj svého bližního jako sebe sama‘,“ míní P. Kuźniar a doplňuje, že odpočinek má více rovin: fyzickou, psychickou a duševní. Pokud se na některou z nich nedostává, vždycky se to projeví. Pak je dobré nejprve „zalézt do své komůrky“ nebo do své „jeskyně“ a tam načerpat.
Naslouchat můžeme jen odpočatí
Nakolik hledat rovnováhu mezi odpočinkem o samotě a v rodině, na to neexistuje jednoznačný recept. Pavla Koucká říká, že hodně záleží na povaze. Extraverti umí odpočívat mezi lidmi, ale introvertům zase prospěje, když se i při rodinné dovolené mohou na chvíli stáhnout a neúčastnit se veškerého společného dění.
P. Kuźniar podotýká, že odpočinek souvisí i s duchovním životem. Když se člověk ztiší, může lépe naslouchat Bohu. „Práce je součástí lidské existence, protože tak byl člověk stvořen Hospodinem. Den odpočinku je však také zakomponován do biblického textu o stvoření světa. Pokud je člověk dlouhodobě přetížený, únava a vnitřní napětí, které s tím souvisí, ho do určité míry blokují. Když to člověk s prací přežene, tak i když se zastaví, neznamená to, že bude automaticky schopen vnímat Boha. Odpočinek výrazně pomáhá v postoji naslouchání, proto je dobře, když se stane důležitou součásti lidského života,“ upozorňuje P. Kuźniar.
Jak správně relaxovat
Odpověď, jak opravdu odpočívat, lze podle papeže Františka najít ve slovech Desatera: V šesti dnech učinil Hospodin nebe i zemi, moře a všechno, co je v nich, a sedmého dne odpočinul. (Ex 20,11). Odpočinek tak podle něj není únikem z reality, ale jejím požehnáním. „Je to moment ztišení, chvály. Čas podívat se realitě do očí a říct: Jak je ten život krásný!“ říká papež.
Pro správný odpočinek tedy asi opravdu nezbývá nic jiného, než vykročit z kolotoče pro křečka a slovy Jany Šilhavé „užít si, že nic nemusíme, ale můžeme“. Že nás nic nehoní, nikam nepospícháme. Že na sebe máme čas. Pomáhá také to, když si položíme otázku, zda ta či ona činnost (byť ji nazýváme odpočinkem) nám skutečně přinese odpočinutí. A pokud ne, zvolit jinou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou