16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hrají pro hřiště, hrají pro život

11. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/24 Zničené kostely, 11.6.2010

Příloha: Doma

Ještě před půlhodinou lilo jako z konve. Teď už jen běžně prší. Chvilku před začátkem představení stojí před divadlem fronta nějakých patnácti dvaceti lidí. S nimi jeden z českých biskupů. Mezi lidmi nebudí žádný zvláštní rozruch, ti se s ním zdraví běžně jako se všemi ostatními. Stojíme před Salesiánským divadlem v pražských Kobylisích a tím biskupem je Karel Herbst. Je první červnová středa a právě zde začíná benefiční koncert Hrajeme pro hřiště. Salesiánské hřiště je jako beton – kdo na něm upadne, ten se zraní; takové případy se už staly. Těmito slovy popsal situaci v Kobylisích biskup Karel Herbst. „Naše prosby o pomoc byly naléhavé, ale všude nám odpovídali: ,Země je ve finančních problémech a vy si přijdete s hřištěm!‘ Jan Bosko by nám ale rozuměl – věděl, že hřiště je důležité, že salesiánský dům bez hřiště nemůže být. Netvrdím, že srdcem domu je hřiště, to je jistě kaple, ale říkejte to mladým dneska! Když bude ke cvičení a rozvoji mladého člověka hřiště k dispozici, třeba pak někdo zavadí i o tu kapli,“ zahájil středeční benefiční koncert biskup Herbst. Šéf Salesiánského střediska mládeže Michal Svoboda by koncert dokonce nenazval Hrajeme pro hřiště, ale přímo Hrajeme pro život. „My, kteří tam pracujeme jako pedagogové, přicházíme na hřiště našeho života každý den. Takové hřiště je přípravou na život. Vždyť někteří lidé k nám chodí už dvacet let, stávají se z nich tátové a mámy a vychovávají své vlastní děti,“ uvedl Michal Svoboda. „Jsme ve složité situaci – hřiště dětem opravit musíme. Během roku nám zde pobíhají a sportují na čtyři stovky dětí,“ uvádí fundraiserka Eva Špačková. „Cena za opravu hřiště je pro nás obrovská (2 600 000 korun), ale mám pocit, že víra salesiánů v pomoc Boží je ještě větší. Koncem června začínáme s opravou. Již teď je vidět úžasná pomoc nejen farníků, ale i malých dětí. Jeden chlapec přinesl stovku a domáhal se, že musí být ale určitě použita na hřiště. Všichni cítí, že by měli pomoci. I malé děti,“ dodává Eva Špačková. Veřejnou sbírku se salesiáni rozhodli vyhlásit poté, co jim byly zamítnuty všechny žádosti o granty. Na Koncertě pro hřiště před slušně zaplněným sálem Salesiánského divadla vystoupili mladí cellisté z Prague Cello Quartetu. Kromě upravených skladeb vážné hudby představili posluchačům i výběr dobových šlágrů. Občasná interpretační pochybení nic nezměnila na vstřícné atmosféře večera. Z výtěžku koncertu se ale hřiště neopraví. I nadále je možné přispívat na číslo účtu salesiánského střediska: 27-7436400277/0100 (do zprávy pro příjemce nechť dárce uvede slovo Hřiště).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou