16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hrad Seeberg „před“ a „po“

23. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/4 Fotbalové násilí v zemi papeže, 23.1.2008, Autor: Ludmila Křivancová

Příloha: Doma

Seeberg neboli Ostroh se nachází na Chebsku a jak se uvádí v legendě turistické mapy, je to výjimečně cenná památka přístupná samostatně, tedy bez průvodce. S potěšením lze konstatovat, že na Chebsku se poměrně daří vzácné památky opravovat. Hrad Seeberg je původem románský, na konci 16. století byl přestavěn v renesanční zámek. V průvodci se dočteme, že v 17. století byl poškozen švédským vojskem, znovu opraven a přestavěn. Nabízí se paralela, kým že byl poškozen v druhé polovině 20. století? Žádná vojska – mohl za to násilný odsun německého obyvatelstva, lidská lhostejnost a nezájem o kulturní hodnoty. Díky partě nadšenců vstal objekt doslova z popela. Party mladých jezdily čistit okolí a stavět. O všem se dočtete v podloubí hradu, zvlášť zajímavé jsou fotografie „před“ a „po“.
V objektu je instalována výstava nábytku z 19. století, názorně ukazuje rozdíl např. mezi empírem a novogotikou. Prohlédnout si můžete též expozici porcelánu. Kroutili jsme hlavami nad oceněnou kolekcí, kde se všechny exponáty sestávají ze dvou zcela nesouměrných porcelánových kusů. Na své si přijdou jak milovníci růžového slaďoučkého zboží, tak ti, kterým se líbí spíš decentní vzorečky. Ve stodole přiléhající k zámku se můžete poučit o tom, jak se žilo na chebské vesnici, co lidé nosili, s čím pracovali, jak slavili svátky... Naučná stezka Okolí hradu Seeberg, otevřená v září 2007, je dlouhá 1,5 km, což znamená, že ji ujdou i notoričtí lenivci či úplně malé dětičky. Na malé ploše se dozvědí mnohé o zdejším kraji, historii i přírodě.
Další dominantou Ostrohu, který patří pod obec Poustka, je kostel sv. Wolfganga. Jak nám řekl jeden ze zakladatelů místního Občanského sdružení na záchranu kostela sv. Wolfganga Radovan Caran, po dlouhých vyjednáváních církev obci kostel darovala. Kostel má dvě nej: unikátní zavěšený dřevěný plochý strop z počátku 18. století a renesanční náhrobky rodu Šliků. Poslední bohoslužba zde byla slavena v roce 1960, od té doby sloužil kostel jako sklad starého harampádí, později sem byla odklizena pomalovaná socha Julia Fučíka – snad z chebského parku. Jakpak se asi Fučík na své umístění tvářil?
Členy sdružení jsou i herečka Gabriela Vránová a její syn režisér Ondřej Kepka. Mají v plánu pořádat v kostele koncerty a výstavy. Na Chebsku už zase žijí lidé, kteří se tu cítí být doma. Vyrůstá tu první generace „novousedlíků“. (Více na www.poustka.cz)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou