16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dům svatého Josefa na Gruni

3. 2. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/6 Mladí řeholníci, 3.2.2011

Příloha: Doma

Gruň. Poetické slovo, které je horalovi důvěrně známé, těm ostatním je třeba trochu ho přeložit. Gruň je horská pastvina, která se táhne po částečně odlesněných vrcholcích Beskyd.

Stranou osad, či spíše vysoko nad nimi, zde stávaly mnohé salaše. Ty jsou dnes přestavěné na dřevěné chalupy či stylové turistické chaty. Ocitnout se přímo na hřebeni a mít možnost provádět horskou turistiku i bez zdolávání velkých výškových rozdílů může být snem mnohého turisty. Tento i mnohé další sny se dají uskutečnit v Domě sv. Josefa, který leží na travnatém Gruni v Moravskoslezských Beskydech ve výšce 810 metrů nad mořem. V zimě se tu dá jezdit dlouhé kilometry tichou čistou přírodou a dát si přitom pořádně do těla nebo vyrazit na kratší okruh a přemýšlet nad věcmi, které dole v údolích nebývají tak zřejmé. Lysá hora je odtud, co bys několika kameny dohodil, za dobré viditelnosti je vidět až slovenskou Malou Fatru. Nepřeplněné sjezdovky jsou v těsné blízkosti chaty. „Náš objekt slouží ke skupinové i individuální rekreaci. Jezdí k nám rodiny s dětmi, konají se zde jazykové, vzdělávací a lyžařské kurzy, školy v přírodě, pěvecká a divadelní soustředění, přírodovědné semináře a jiné. Dům sv. Josefa je také místem setkání společenství rodin a účastníků duchovních cvičení,“ vypočítává zdejší možnosti správce Jaroslav Kubeček.

Dům setkávání

V dřevěnce je nově vybudovaná sauna, zejména návštěvníci s dětmi ocení nekuřácké prostředí a absenci televize – je tu tak víc času na vztahy, ty mezilidské i v duchovní rovině. Kroky návštěvníků často vedou nějakých třicet metrů do dřevěného kostelíka Panny Marie; přímo v domě je k dispozici kaple. Dům sv. Josefa sestává z původní části chaty a navazující přístavby. Historie objektu sahá do třicátých let dvacátého století, kdy zdejší pasekář postavil na své louce útulek pro kolemjdoucí. Později dům odkoupila ostravská charita, po válce sloužil pastoraci mládeže; často sem jezdil teolog Metoděj Habáň. Dům byl majitelům v rámci restitucí vrácen v roce 1992, pro jeho provozování bylo ustanoveno sdružení Most a Cesta. „Společenské klima polistopadové doby bylo jiné než před čtyřiceti lety, a tak tento „dům setkávání“ dostal poněkud jiný charakter. Jeho kulturně duchovní náplň je ale postavena na stejných křesťanských základech jako před půl stoletím,“ uzavírá J. Kubeček.

O hlubokém srázu na Súlově

Beskydy a samotné okolí Gruně jsou domovem mnoha pověstí. Jedna z nich pojednává o hlubokém srázu na vrchu Súlov – to vše nedaleko Gruně.

Pověst citujeme z podání, jak ji zaznamenávají internetové stránky Domu svatého Josefa www.dsvj.cz: „Traduje se, že se tu sejdou všichni spravedliví, aby vyčkali posledního soudu a byli královsky odměněni. Dokonce prý tady odpočívá i velký poklad. Chudý horal znalý zaklínací formulky se sem vypravil jedné zimy na Štědrý den. Sotva však začal kopat, zjevil se mu mocný král Beskyd a rozpoutal bouři, která hledače pokladu smetla do propasti. Jen o vlásek si chuďas zachoval život a nitro hory si dále uchovává své tajemství.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou