26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Drogové testy jsou jen orientační

21. 11. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/47 Umí být církev vděčná?, 21.11.2006, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

MUDr. Petr Popov je primářem oddělení léčby závislostí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Udrog jako konopí jsou různé domácí testy, aby rodiče zjistili, jestli jejich dítě drogu užívá, nebo ne. Co na to říkáte?
Existuje řada, dnes už velmi kvalitních, testů, které jsou dostupné v lékárnách a každý si je tam může koupit. Je ale poměrně značné riziko toho, že test bude falešně negativní, stejně jako falešně pozitivní. Čili: nelze spoléhat jenom na tyto testy, které jsou v podstatě orientační. Není to laboratorní vyšetření, které dokáže s velmi vysokou senzitivitou a specificitou stanovit, jestli biologický materiál (nejčastěji moč) obsahuje nějaké návykové látky. Pokud už nejde o pravidelné užívání vyšších dávek, vše také záleží na době, která uplynula od posledního užití – to takový orientační test vůbec nemusí zachytit. Je i velmi problematické, jak v rodině biologický materiál odebírat. Pokud pacient odevzdává moč u nás, není možná záměna, ředění apod. A konečně: pokud se na nás rodiče s takovými dotazy obracejí, stejně jim doporučujeme návštěvu nějakého specializovaného zařízení, aby měli předem jasno, co budou dělat, pokud výsledek testu dopadne negativně, nebo se naopak jejich podezření potvrdí.

Existuje nějaká značka testů, kterou byste doporučil?
Před nákupem jakéhokoliv testu doporučuji konzultaci s odborníkem. Nechci samozřejmě říct, že takové testy vůbec nemají smysl – dokonce i my je pro první orientační vyšetření používáme. Máme ale ošetřené i věci okolo, a to by měli mít rodiče také.

Hradí konzultaci s odborníkem zdravotní pojišťovna?
Pojišťovna zaplatí teprve péči, kterou věnujeme někomu, kdo takový problém má. Většinou ale provádíme první komunikaci bezplatně a v případě, kdy se ukáže, že jde o něco, v čem můžeme skutečně pomoci, hledáme možnost, jak to realizovat formou zdravotního pojištění.

Myslíte si, že různé „technické“ závislosti (například na počítači) mohou být zrovna tak nebezpečné jako závislosti „látkové“?
Užívání látek je nebezpečnější v tom smyslu, že u některých z nich hrozí bezprostřední riziko předávkování, jež může končit až smrtí – to u počítače samozřejmě nehrozí. Z hlediska toho, jak může závislost negativné ovlivnit normální fungování dotyčného, ale zásadní rozdíl není.

Doufám, že se to neléčí jako u alkoholiků a člověk závislý na počítačových hrách si ani nesmí sednout k monitoru.
To je docela problém, protože nepotkat se s počítači dá dnes námahu – třeba už jen z hlediska pracovního uplatnění. Je ale možné stanovit nějaká pravidla a omezení, případně nějakým technickým řešením zamezit tomu, aby tohle riziko nevznikalo, nebo se minimalizovalo. U člověka, který má třeba problémy s alkoholem, ale ještě se nestal závislým, je podobný postup jedním z možných řešení: kontrolovat požívání alkoholu a konzumovat jen objektivně malé dávky. Přesto i v takových případech doporučujeme nějakou dobu absolutně abstinovat.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou