16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dobříš jako Noemova archa

7. 2. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/6 Když se zhroutí životní plány, 7.2.2006, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Pater Stanislaw Góra prochází halou ještě novotou zářícího pastoračního centra svatého Tomáše v osmitisícové Dobříši. Hovoří o výstavě o místním kostele, jedné z akcí, která tu právě probíhá. „Našim cílem bylo, aby pastorační centrum nefungovalo jen pro lidi z kostela, ale pro všechny, kteří patří do tohoto města. Chtěli jsme, aby sem mohli přijít bez obavy, že je někdo bude násilně k něčemu nutit,“ vysvětluje češtinou s polským přízvukem zdejší kněz.
Základní kámen centra před pěti lety posvětil kardinál Miloslav Vlk. „Stavbu jsme dokončili přesně rok a den od položení základního kamene,“ říká pater Góra. Budova pastoračního centra je posazena na hezkém místě kousek za kostelem u rozlehlého rybníka. V patře nad vstupní halou je vedle knězova bytu útulně zařízený hostinský pokoj s krbem a velikým stolem uprostřed. „Dnes je tu výjimečně klid, jinak tu bývá přes den rušno,“ říká o zdejším provozu pater Góra. Když do Dobříše přišel, nebyla zde ani fara, ve které by mohl bydlet. Původní farní budova byla v havarijním stavu. Stanislaw Góra tehdy zavolal na zdejší zámek patřící šlechtici Colloredu–Mannsfeldovi a k jeho velkému překvapení mu tam nabídli bydlení. Zůstal tam bydlet tři a půl roku.
„Naše centrum jsme vystavěli na církevním pozemku, kde měli místní zahrádkáři své zahrádky. Naštěstí je ale bez problémů opustili,“ vysvětluje P. Góra. U zrodu myšlenky vystavět zde prostor nejen pro věřící, ale také lidi dobré vůle – jak pater Góra nazývá všechny příchozí, kteří se neřadí ke zdejším farníkům – bylo přání Miloslava Vlka. Na nynější podobě centra se kromě otce Stanislawa podíleli dobříšští farníci. „Během stavby jsme spolu často diskutovali o tom, co bude pro funkčnost centra nejlepší,“ říká kněz. Stavbu, která i se zařízením stála deset a půl milionu korun, se podařilo dokončit bez zadlužení. Peníze zdejší farníci získali z vlastních sbírek, prodeje budovy původní fary, různých grantů a dotací. I nynější provoz centra pokryjí vlastními prostředky.

Místo pro mateřské centrum
Před vznikem pastoračního se místní farníci občas scházeli po domácnostech a během roku pořádali několik společných akcí. Postupně vznikla první společenství, ale chyběl prostor, kde se scházet. „Dnes tu funguje celkem 14 společenství, která dohromady navštěvuje 120 - 140 lidí. Zastoupeny jsou v nich všechny generace,“ říká Ludmila Musilová, jedna ze tří zdejších pastoračních asistentek. První seznamování s vírou začíná v Dobříši už pro předškolní děti, fungují tu také dvě společenství manželů, dále probíhá setkávání mladší a starší mládeže, duchovní večery mužů či setkávání maminek. Pořádají tu tematické cykly přednášek s duchovními otázkami, i různé společenské a kulturní akce. V rámci duchovní obnovy a vzdělávání zde nyní probíhá přednáškové setkávání na téma Desatera či biblický seminář. „K přednáškám zveme také různé známé osobnosti. Lidé se tak měli možnost setkat například s Tomášem Halíkem, Maxem Kašparů, Václavem Malým či Prokopem Remešem,“ dodává Ludmila Musilová.
Ve vstupní hale se pořádají výstavy současných výtvarníků a přilehlý velký sál se využívá také ke koncertům vážné hudby, společenským večerům farníků s tancem či dětským karnevalům. „Samozřejmě se najdou lidé, kterým vadí, že se takové akce konají v budově patřící církvi, a nepřijdou. Pro nás je důležité, že se najdou i tací, kteří ačkoliv se k církvi nehlásí, přijdou. Podstatné je, že vyznáváme stejné hodnoty,“ říká Stanislaw Góra.
Ze vstupní haly vedou také točité schody do suterénu budovy. Schodiště je vyzdobené výtvory, které vznikly ve zdejší výtvarné dílně Zahrada. Tu vede v Dobříši místní výtvarnice Zuzana Hutňanová. Dílna se nachází v místnosti, která měla být původně garáží. V suterénu sídlí i místní mateřské centrum Dobříšek. Obě tyto aktivity probíhají nezávisle na pastoračním centru a prostory jim jsou za nízké nájemné pokrývající provozní náklady pronajímány. „Fungujeme zde již čtyři roky. Předtím jsme se scházeli například na zahradě evangelické fary. Snažili jsme se získat od města nějaké prostory, ale marně,“ říká Petra Štěpová, jedna ze zakladatelek zdejšího mateřského centra. Současné prostory jim sice už začínají být trochu malé, ale vzhledem k tomu, že v loňském roce vybudovali dětské hřiště, neradi by místo opouštěli. „Ideální by bylo, kdybychom mohli pro odpolední programy pro starší děti využívat ještě jiné prostory,“ dodává Petra Štěpová. Vybudované dětské hřiště s názvem Noemova archa je skutečně krásné, vše je zde ze dřeva a nachází se za budovou centra na přilehlé zahradě, přímo na břehu rybníka. Ústředním prvkem hřiště je dřevěná loď, kterou tvoří různé prolézačky. Okolo jsou houpačky s hlavami zvířat a pískoviště ve tvaru velryby.
 „Fakt, že naše mateřské centrum sídlí na faře, byl z počátku pro některé maminky problém a trvalo jim delší dobu, než k nám poprvé přišly. Pak ale zjistily, že jim nikdo nic v souvislosti s vírou či nevírou nenutí, a dnes to již žádná z nich nevnímá jako problém,“ vysvětluje Petra Štěpová. Obě centra společně pořádají i některé akce. V nejbližší době například proběhne vystoupení divadélka pro děti spojené se seminářem o původu a vzniku pohádek.
Na dobříšském pastoračním centru je vidět, jak je důležité, aby farníci pravidelně nedocházeli jen na nedělní bohoslužby, ale byli ochotni nabídnout své síly a čas pro společnou věc. V případě Dobříše se to zjevně vyplatilo.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou