16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do Žirovnice za slávou čamrdářů

11. 9. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/37 Jak odpustit, když to nejde?, 11.9.2007, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Prázdniny jsou u konce. Turisté a výletníci si doma třídí fotografie a rovnají suvenýry z cest. Pokud byli u moře, s největší pravděpodobností mezi nimi nechybí několik škebliček z oblíbené pláže. A na těch fotkách bude určitě jejich potomek, který ty škebličky s plným zaujetím hledá. Ano: koupání v moři je nádherné, ale smočit se dá i v českých rybnících. A že se škebličky dají sbírat jedině u moře? To je velký omyl! V České republice totiž existuje jedno místo, kde můžete škebličky sbírat také. Je jím Žirovnice – město, které v sobě nese to nejkrásnější z Vysočiny i z jižních Čech, na jejichž „hranici“ leží. Jsou tu kopečky, hluboké čisté lesy, potůčky, rybníky... Kde se tu ale vzaly ty škeble? Sejděte z náměstí kolem kostela dolů k řece. Cesta vede mezi domky malebně rozházenými ve svahu; občas možná zabloudíte k někomu na dvorek, ale nakonec cestu k vodě jistě najdete. A tady jsou: úlomky škeblí v trávě nebo v blátíčku na břehu. Většina z nich má v sobě vyražené kruhové dírky. Další záhada: jak přišly škeble k tak pravidelným dírkám?
To už ale nemusíte své děti dál napínat. Prozraďte jim, že Žirovnice je dávným střediskem perleťářství, tedy knoflíkářství. Výrobcům knoflíků se říkalo čamrdáři a když se svou výrobou v roce 1863 začínali, byli lidem pro smích. Výroba se ale brzy rozrostla a žirovnické knoflíky se staly pojmem. Knoflíky se zprvu ručně a později strojově vyrážely z dovezených škeblí. A co s odpadem? Přece ho vyhodit dolů k potoku. Právě tady ho můžete dodnes najít.
Co všechno se dá z perleti vyrobit, přiblíží návštěvníkům expozice žirovnického zámku. Zámek není jen turistickou atrakcí, s městem doslova žije: před pár dny tu skončila výstava mečíků a jiřin Zahrada Vysočiny, pořádá se zde klarinetový festival. Ve městě je festival dechovek i Folková růže. Sportuchtiví ocení turnaj v plážovém volejbalu na plovárně Budín a zejména Perleťový pohár – nejstarší fotbalový turnaj v ČR. Místní Slavoj sice hraje jen krajský přebor (a to, že nyní zremizoval s favorizovanými Hartvíkovicemi, označují internetové stránky klubu za zázrak), ale na zdejší turnaj běžně jezdí i prvoligové týmy. Takovou má Perleťový pohár prestiž.
Žirovnice toho nabízí ještě mnohem víc. Přehled o tom poskytne adresa www.zirovnice.cz. Jde beze sporu o jedny z nejlépe vedených internetových stránek českých měst. Žirovnice si je zaslouží.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou