16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Děti se naprosto nedají ošidit

17. 1. 2012

|
Tisk
|

Petr: Je to mnohem těžší. My připravujeme snoubence na svatbu už dvacet let a vidíme ten posun. Teď se jen výjimečně najde pár, který spolu nebydlí, zatímco před dvaceti lety to bylo naopak. Doba se posunula - v tom to mají naše děti těžké a my také, abychom jim to vysvětlili a ustáli to.

Poradili byste rodičům, jak se vyrovnat s tím, když se jejich dítě dostane do podobné situace?

Hana: Nejlepší by byla prevence, dobrá nejen sexuální výchova v rodině. Protože sexuální výchova není něco odděleného od ostatního výchovného působení. Záleží především na praxi života v rodině, atmosféře, ve které se žije, na tom, co se považuje za cenné, včetně toho, jak dítě vnímá, zda rodiče pracují na svém vztahu, budují soulad, jestli prožívají svou lásku, tělesnou intimitu v harmonii… V tomhle se děti naprosto nedají ošidit. Pokud to funguje, je to pro ně ideální příprava. A v dospívání samozřejmě přibývá důležitý vliv skupiny vrstevníků, dobrá náplň volného času, kvalitní vzory.

Kdy je vhodné začít mluvit o sexu?

Vydání: 2012/3 Vláda schválila majetkové vyrovnání s církvemi, 17.1.2012, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma

Důležité je, aby si děti byly jisty naší pravdivostí

Předchozí generace se toho doma příliš o sexu nedozvěděly. Rodiče sexuální výchovu v rodině příliš neřešili. Pokud však chceme brát výchovu vážně, neměli bychom tyto otázky zahrát do outu… Na toto téma jsme si povídali s pětinásobnými rodiči manžely HANOU A PETREM PTÁČNÍKOVÝMI, kteří přednášejí na Manželských setkáních, mimo jiné i na téma manželská sexualita.

Jaká je vlastně praxe u dnešních mladých rodin? Jsou jejich děti dostatečně informované o manželské intimitě?

Hana: Nedá se to zevšeobecňovat, ale řekla bych, že dost lidí s tím má problém. Máme zkušenost, že se některé křesťanské rodiny potýkají například i s předčasným těhotenstvím svých nezletilých dětí. Ačkoliv se řada lidí snaží své děti vést co nejlépe, nemohou samozřejmě rodiče ovlivnit všechno, s čím se jejich děti setkávají. Dnes jsou ovšem pro správnou výchovu velmi náročné podmínky, rodiče sice usilují o předání určitých zásad, bohužel televize, časopisy, internet i někteří vrstevníci předkládají zcela jiný model života a vztahů.

Hana: Řekla bych úplně jednoznačně, že dítě má velké právo na naši odpověď a že s tím musíme pracovat, i kdyby to bylo pro nás těžké. Protože mlčením nebo stydlivým vytáčením, odkládáním odpovědí dítě zraníme, a pak už k nám nemá důvěru. Je důležité, abychom byli upřímní k dětem, abychom dokázali kultivovaným slovníkem, kultivovaným způsobem předat informace, a navíc osobní zkušenost. Člověku to není až tak vlastní, ale dá se to nacvičit. Nemusíte dítě zahlcovat informacemi, předbíhat, ono si často samo udává svoje tempo. Důležité ale je, aby si bylo jisto vaší pravdivostí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou