26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Demonstrující matky: Vraťte nám porody!

21. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/43 20 let od úmrtí boromejky matky vojtěchy hasmandové, 21.10.2008, Autor: Štěpán Havlíček

Příloha: Doma

Je slunečné říjnové odpoledne. Po menším pražském náměstí se prochází dvojice žen na dlouhých chůdách. Kolemjdoucí se zastavují, zbystří i lidé v projíždějící tramvaji: obě dámy jsou totiž v „jiném stavu“ (jenom jako) a drží transparent upozorňující na demonstraci u ministerstva zdravotnictví. Je začátek října a na Palackého náměstí v Praze se koná protestní shromáždění Za normální porod.
Akce se účastní především nastávající rodičky, ale i matky s dětmi – ty menší se pohupují v náručích maminek, starší se prohánějí za zády řečnic nebo kreslí po dlažbě barevnými křídami. Prostor před pomníkem Františka Palackého slouží jako parkoviště kočárků.
Matky protestují za zlepšení podmínek v českém porodnictví. Vraťte porod matkám! hlásí papundeklové transparenty.
„Budeme ministerstvu zdravotnictví předávat petici podepsanou třemi tisíci lidmi, která se snaží navrhnout změny v českém porodnictví,“ vysvětluje Lucie Ryntová, jedna ze signatářek.
„Jde o to, aby se v porodnicích neprováděly škodlivé zákroky a porody nebyly příliš medikalizované. Stoupá i počet zbytečně prováděných císařských řezů a rodící ženy jsou v nemocnicích nuceny podstoupit spoustu rutinních zákroků, u kterých výzkumy prokázaly, že nejsou zdraví žen a dětí prospěšné,“ dodává Ryntová.
Inspiraci, jak může porod vypadat, lze prý čerpat ze zahraničí – například Holanďanky často přivádějí děti na svět ve svých domácnostech. Podle Lucie Ryntové by také u nás mnoho žen chtělo rodit doma nebo v tzv. porodních domech, které jsou zcela běžné v Německu a které se tak staly alternativou ke klasickým porodnicím. V obou případech matkám asistují kvalifikované porodní asistentky, které za svými klientkami docházejí už před porodem a navštěvují je i během šestinedělí. Takových asistentek ale u nás nyní působí pouhých sedmnáct.
Je opravdu stav českého porodnictví natolik špatný, že je na místě uvažovat o odmítání klasické nemocniční péče? Mají pravdu protestující ženy, když tvrdí, že k rodícím matkám v nemocnicích zdravotníci přistupují „kus od kusu“? „Porodní péče je velmi různá, místo od místa. Přesto si nemyslím, že by se u nás k rodičkám takto přistupovalo. Péči v našich porodnicích považuji za dobrou, jak po stránce medicínské, tak i lidské. Přístupy a postupy se během let samozřejmě vyvíjejí,“ říká lékařka Hana Belošovičová. Podle ní se i v takzvaně klasických porodnicích používají balóny, masážní vany, závěsy, éterické oleje, rodička má možnost volby polohy jak před porodem, tak při porodu samotném, záleží na domluvě s porodníkem. Většina žen je proto s péčí v porodnici spokojena a vyhovuje jí.
A co porod doma? „Pokud ženě nevyhovuje dostupná nemocniční péče, nevidím důvod, proč by – pochopitelně objektivně a plně informována o všech aspektech a hlavně rizicích – neměla mít možnost volby. Vždyť zodpovědnost za sebe a své dítě má žena v mnoha jiných, jistě srovnatelně důležitých věcech,“ tvrdí Belošovičová.
Právě alternativa domácích porodů je mezi jejich domácími zastánci a kritiky ožehavým, obtížně diskutovatelným tématem. A nejen to – obecně komunikace mezi lékaři a porodními asistentkami, kteří pracují v porodnicích, a zastánci domácích, eventuálně ambulantních porodů je velmi špatná. „Vzájemně se obviňujeme ze všeho možného. My ,nemocniční‘ často považujeme rodičky rodící doma za nezodpovědné riskující osoby a porodní asistentky, které je doprovázejí, za fanatičky. Oni nás zase mají za nelidské stroje, které vidí v rodičce pouze objekt, ze kterého je třeba dostat ven dítě, a to bez fyzické újmy na zdraví dítěte a rodičky. Pravda bude asi někde na půl cesty. Oba přístupy mají svá pozitiva i negativa a jedněm rodičkám vyhovují a druhým ne,“ uzavírá lékařka Hana Belošovičová.
Problematickou domluvu mezi zastánci a kritiky současného českého porodnictví potvrzuje i organizátorka Lucie Ryntová: „Podobná demonstrace se konala už několikrát. Vždy jsme k ní přistoupili až v okamžiku, kdy ministerstvo zdravotnictví nereagovalo na naše dřívější podněty nebo snahy o spolupráci.“ A průběh demonstrace samotné tento fakt jen potvrzuje: setkání mělo vyvrcholit předáním petičních archů představitelům ministerstva. Nikdo z politických činitelů se však na shromáždění nedostavil. Signatářům byl doručen jen vzkaz, že petici mohou zanechat v podatelně. Pořadatelé se tedy rozhodli pokračovat ve sběru podpisů a přes dosavadní nezdary usilují o dialog s ministerstvem.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou