16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Budulínek chce chránit děti

3. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/10 Karel Kryl, 3.3.2009

Příloha: Doma

Jak se bránit záplavě nekvalitních hraček, bot a oblečení?

Přestože se u nás více než 99 % dětí narodí se zdravýma nohama, skoro třetina prvňáků už má v důsledku nesprávného obouvání poškozené nohy. Zdraví může negativně ovlivnit také nekvalitní oblečení, které obsahuje škodlivé látky a barviva. Často v médiích vídáme další „nebezpečné“ hračky, které musejí být staženy z prodeje. Jak ale mít jistotu, že zrovna to, v čem chodí, co jí nebo s čím si hraje moje dítě, je zdravotně nezávadné? „Vždycky jsem byla zvyklá kupovat pro sebe oblečení na tržnici. Je to levné a další věci mě nezajímaly. Když se mi ale narodila Anička, najednou jsem se zdráhala kupovat tam oblečení i pro ni,“ vypráví osmadvacetiletá Karolína. „Raději pro ni kupuji české výrobky, někdy chodím i pro značkové oblečení do second handu,“ dodává. Má tak prý větší jistotu. „Pokud jde o botičky, ty jsme zatím ještě neřešili,“ směje se maminka šestiměsíční holčičky. Zřejmě ale vsadí na „českou“ klasiku. Pro ty, kteří mají starost o své děti, vznikl projekt Budulínek. U jeho zrodu stála europoslankyně Zuzana Roithová: „Rodiče se mě často ptali, jak se bránit záplavě nekvalitních hraček, bot a oblečení, které jsou na našem trhu stále běžnějším artiklem, a jak mohou rozlišit zdravotně nezávadný výrobek od toho, který může jejich děti poškodit,“ vysvětluje. Pomocí internetových stránek www.budulinek.eu tak ukazuje rodičům, jak se lépe orientovat na našem trhu. Jako závažný problém vidí Zuzana Roithová přemíru levného a nekvalitního zboží z Asie na trhu EU. „Pirátské kopie a dumpingové ceny mohou připravit o práci statisíce lidí, ještě horší jsou ale zdravotně závadné výrobky, jichž je v Evropě stále více. Celníci v evropských přístavech nezkontrolují ani jedno procento zboží, které lodě přivezou,“ vysvětluje Roithová. Dodává, že loňská zpráva RAPEX (celoevropský systém varování před nebezpečnými výrobky na trhu) zaznamenala více než 56% nárůst výskytu závadného zboží. Více než polovina z toho jsou hračky. (Z Číny pochází 80 % nebezpečných hraček, jež byly zadrženy na evropském trhu.)

Trvalé poškození

„Myslela jsem, že nekvalitní zboží je takové, kde například nedocvakávají cvočky nebo se brzy rozbije zip nebo je špatně sešité – párkrát se mi něco podobného stalo, když jsem naší malé koupila levnější body. Nikdy mě však nenapadlo, že může být oblečení nebezpečné i svým složením,“ přiznává paní Irena s tím, že příště si rozmyslí, co bude kupovat. To potvrzuje také Zuzana Roithová: „Je potřeba se důkladněji zabývat rozborem látek, jež obsahuje dětské oblečení. Některá barviva vyvolávají díky obsahu nebezpečných látek alergické reakce.“ Alergologové potvrzují, že případů, kdy se na základě nošení nějakého kusu látky objeví alergická reakce, přibývá. Budulínek proto mj. radí rodičům, jakou značku hledat na oblečení jako záruku zdravotní nezávadnosti se zvláštním zřetelem na děti do tří let. Mimochodem věděli jste, že nové oblečení může obsahovat např. pesticidy používané při pěstování bavlny? Ty lze však odstranit. Stačí, když oblečení před prvním použitím vyperete.

Pozor na boty!

Na stránkách Budulínka najdete informace i o tom, na co si dát pozor při výběru hraček či potravin, nebo důležité desatero pro správný výběr dětské obuvi. Právě dětská obuv je totiž velký problém. Některé maminky přiznají, že „drahé“ kvalitní boty pro děti jednoduše nekupují. Většinou už pak nevědí, že polovina bot koupených v Česku naprosto nesplňuje základní ortopedické ani hygienické požadavky. Výrazně poškozené nohy od špatných bot tak má celých 30 % dětí ve věku šesti a sedmi let. „Je to začarovaný kruh. Tím, že lidé přestávají kupovat dobré dětské boty od českých nebo evropských výrobců, je dostávají do finanční tísně. Výrobci nemají dostatečný odbyt a musí své výrobky zdražovat. Pokud se tedy zvýší zájem o kvalitní obuv, sníží se i její cena a bude dostupná všem,“ konstatuje Zuzana Roithová.

A co hračky?

Výskyt nebezpečných hraček se v EU stále zvyšuje. Jednoznačná rada, jak se jim vyhnout, ovšem neexistuje. Snad jen sledovat média, testy Sdružení obrany spotřebitelů nebo stránky České obchodní inspekce. V prosinci loňského roku schválili europoslanci novou směrnici o bezpečnosti hraček, která by měla chránit nejen nakupující, ale i výrobce hraček na evropském trhu. Kromě toho, že zpřísňuje limity výskytu nebezpečných látek či rozšiřuje působnost na hračky pro děti až do 14 let, rozšiřuje zodpovědnost kromě výrobců také na dovozce – chce tím zamezit masovému dovozu nebezpečných hraček z Číny a z dalších asijských zemí. Do dvou let tak podle Zuzany Roithové můžeme očekávat zlepšení i v této oblasti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou