16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Bible jako základ knihovničky

9. 8. 2016

|
Tisk
|

Když budete pátrat po náboženské literatuře pro děti, možná budete udiveni, jak široká je nabídka a kolik nakladatelství se tomu věnuje. Desítky různých Biblí, misálků či životopisů svatých, nepřeberné množství příběhů od klasiky až po současné autory, omalovánky s náboženskou tematikou.

Vydání: 2016/33 Olympiáda pod Ježíšovou náručí, 9.8.2016, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma



Jenomže jak se v tom orientovat a jak vybírat? Co by nemělo chybět v knihovničkách rodin s dětmi? Lenka Jeřábková z Katechetického střediska Arcibiskupství pražského říká, že Bible je základ. „Dítě by mělo být v kontaktu s Písmem od útlého dětství. Je celkem jedno, jestli to bude Bible pro dospělé, ze které budou rodiče dětem vyprávět příběhy, jestli bude ilustrovaná, nebo zda půjde o samostatné biblické příběhy.“
Jenomže zkuste si zadat do vyhledávače na internetu nebo v křesťanských internetových knihkupectvích slovo Bible. Naskočí vám Bible pro nejmenší, Bible k prvnímu svatému přijímání, Moje první Bible, Moje malá kufříková Bible, Dětská Bible, Komiksová Bible, Bible pro malé detektivy, Biblické příběhy s hlavolamy, Bible – Příběhy na každý den, Bible na dobrou noc nebo třeba Bible pro kluky a holky – a ještě mnoho a mnoho dalších.
Marie Klašková z Českého katolického biblického díla (www.biblickedilo.cz) doporučuje vybírat podle stáří dítěte: „Pro děti ve školce a na prvním stupni je lepší dětská Bible s převyprávěnými příběhy (které se však drží smyslu biblického poselství), aby se pěkně četla a byla pro ně srozumitelná. Je fajn, když je u převyprávění odkaz na biblický text, případně krátký citát přímo z Bible.“ Pro děti na druhém stupni se podle ní osvědčuje komiksová Bible a následně přímo biblický text (např. ve voděodolném provedení nebo v balení se zipem nebo Bible jako aplikace pro chytré telefony – AND BIBLE). „Ze současné nabídky českých překladů je určitě nejlepší Český ekumenický překlad,“ říká.
Úměrně věku
Pro menší děti je podle ní vhodnější méně textu a víc obrázků, pro větší pak text doplněný obrázkem a otázkou či úkolem. Pokud chceme nosit Bibli do kostela, doporučuje Marie Klašková menší formát. „Obrázky bych vybírala podle svého vkusu, aby se mi líbily a aby byly pro děti vhodné k jejich věku. Klíčové však je, aby dětská Bible nedeformovala u dětí představu Boha Otce, aby v ní tedy nevystupoval jako stařec s plnovousem na obláčku,“ uzavírá.
Pokud by si rodiče přáli mít cosi jako katechismus pro děti, vyšel například Já jsem s vámi. Katechismus ČBK pro děti od šesti do osmi let (Paulínky). „Pokud si rodina objedná časopis Duha, rozhodně neprohloupí. Je tam spousta podnětů pro práci s dětmi, sešity zaměřené na svátosti, Písmo, liturgický rok i souhrnné informace, například jako Mini-Kid-Kat – malý souhrn katolické věrouky a další,“ říká Lenka Jeřábková. Ve spolupráci s Duhou vznikla i kniha Děti se ptají, odborníci odpovídají, která pomáhá rodičům i dětem hledat odpovědi na základní otázky ohledně víry.
Ze současné demografické křivky vyplývá, že nejsilnější ročníky dětí jsou nyní ve věku prvokomunikantů. I pro ně a pro předškolní děti je podle Jeřábkové nabídka literatury dostatečná, ovšem u těch starších je to už horší. „Knih pro starší školní věk je výrazně méně – i proto, že nám tyto děti mizí z organizovaného katechetického setkávání. Mění se styl učení, kroužků a řada z nich nemá na náboženství čas. Nehledě na to, že málokdo z kněží a katechetů umí s touto kategorií mezi 11 a 16 lety pracovat,“ říká Lenka Jeřábková s tím, že by se zde orientovala především na příběhy, životopisy a křesťansky zaměřenou beletrii.
V tomto věku už můžeme dítě posunout o stupeň dál, opustit obrázkovou a přejít k „neobrázkové“, textové Bibli. Do ruky jim můžeme dát YouCat (Katechismus pro mladé, Karmelitánské nakladatelství) nebo třeba knížku Tweetuj s Bohem (Paulínky). Lenka Jeřábková uzavírá, že je dobré zvykat děti na četbu a přiměřeně věku jim zvyšovat laťku, ptát se, co by se jim mohlo líbit, a systematicky s nimi pracovat. Pak si můžeme být jisti, že u knih – i těch s duchovní tematikou – zůstanou.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou