26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co „vyváží“ moravský student do USA?

10. 2. 2015

|
Tisk
|

Právě tento týden se na církevních gymnáziích v brněnské diecézi rozhoduje, kdo pojede studovat do Ameriky.

10.2.2015, Autor: Václav Štaud

Příloha: Brněnská diecéze

Do České republiky totiž dorazili zástupci amerického výměnného programu, kteří jej představí studentům. Na konci cesty Barbary Tota-Boryczké a spirituála P. Larryho Seidela po zemích Visegrádské čtyřky bude výběr příštích účastníků ročního pobytu na katolických středních školách v americkém Wisconsinu.
P. Roman Kubín má na starosti církevní školství v brněnské diecézi a hosty z USA doprovází. Spojené státy, a zejména školy, které jsou do programu zařazeny, navštívil v závěru loňského roku. „Podíval jsem se i do hodin vyučování, prožil několik besed s vedením škol i žáky. Systém amerického školství a vůbec celá americká kultura je zásadně odlišná od podmínek, které známe z Evropy. Každého našeho studenta velmi obohatí. Ubytování a strava jsou zajištěny v pohostinných katolických rodinách. Objevil jsem mnoho důkazů krásných vztahů, které přetrvaly i desetiletí,“ popisuje své zážitky P. Kubín.
Tento program využívají studenti Biskupského gymnázia v Brně už řadu let. A protože jsou vybíráni jen ti nejlepší, slyšel P. Kubín o jejich amerických školních výsledcích jen samou chválu. Na roční americký pobyt vzpomíná mj. pracovnice Národního centra pro rodinu Blanka Brabcová: „Naučila jsem se dobře anglicky, našla mnoho přátel, novou rodinu. Se svou americkou mamkou jsem od té doby v kontaktu téměř denně. Současně se domnívám, že i čeští katoličtí studenti mohou Američanům něco přinést, přinejmenším výběr pozitivních zkušeností z vlastních duchovních aktivit, ze života v našich farnostech a komunitách. Už je to dvacet let, co jsem tam byla, a není náhodou, že právě teď totéž ve Wisconsinu prožívá moje dcera. Před chvíli jsme spolu telefonovaly,“ svěřuje se Blanka Brabcová.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou