26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co děti učí neposlušná kůzlátka?

2. 1. 2018

|
Tisk
|

Za devatero horami a řekami proudilo k lidem tolik pohádek, že už nedokázali rozlišit dobré od špatných. Listovali sice ještě knížkami, ale hlavně sledovali televizi, mobily a tablety. A za čas už uvěřili kdejaké báchorce...

Vydání: 2018/1 Tříkrálová sbírka začíná, 2.1.2018, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma


Na dobrou pohádku se těší snad každý. Odvaha, štěstí a kuráž prince se otiskne do našich srdcí a pomáhají ve dnech bez kuráže. Hlavně klasické pohádky mají pro děti důležitý psychologický význam. Děj může být dramatický, pohádkový svět je ale pro dítě bezpečný, protože je v něm struktura a řád. „Klasické pohádky ukazují dětem poutavou formou mravní hodnoty. Dobro a zlo je jasně, srozumitelně formulováno. Tyto pohádky odhalují základní životní principy, s jejichž nositeli – hrdiny se děti identifikují. Napomáhají tak ke zdravému vývoji dítěte,“ říká psycholožka Marta Luzarová.
Jak ale takový příběh najít v záplavě jiných? „Pohádku v televizi vybírám podle jména tvůrců. Není to úplně spolehlivé měřítko, ale zatím mě nezradilo,“ říká dramatik Milan Uhde. Jinou radu nabízí režisér Jiří Strach: „Na dobrou pohádku se vydrží dívat celá rodina. Děti, rodiče i babička s dědečkem.“ Dovedly by ale všichni pospolu klikat na tabletu a mobilu? Přinášíme rozhovor s pedagogem Markem Hermanem, který vyzývá maminky ke čtení pohádek z knížek a před moderními přístroji varuje. Žádná pohádka prý není zastaralá a ohraná, důležité jsou všechny její dramatické prvky: smrt, narození, odvaha a záchrana. „Známá pohádka O neposlušných kůzlátkách dětem ukazuje, jak se vyplácí odolávat pokušení a jak nebezpečná bývá neposlušnost. Neboli poslušnost a dodržování pravidel není něco, co mě omezuje a bere mi svobodu, ale naopak – je to významná ochrana před velkými průšvihy,“ potvrzuje psycholožka Luzarová.
Tak tedy vybírejme ty vzácné pohádkové příběhy, nechme prince a Popelky, ať nás učí, jak správně ztrácet střevíčky a dobře vyhrávat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou