26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cílené slunění není vhodné

15. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/29 Katolická charismatická konference, 15.7.2008, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Opět nastal čas prázdnin a dovolených trávených venku v přírodě, někde u jezera či moře. Slunce často pálí o sto šest a vyznavači opalování a atraktivně zbarvených těl toho využívají do sytosti. Již delší dobu ale víme, že opalování zrovna nepatří k tomu nejlepšímu, co můžeme pro své zdraví udělat. Proč je vlastně opalování nezdravé či jak se před nezdravým slunečním zářením nejvhodněji chránit, jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Andrey Vocilkové.

Opalování je dnes tak trochu strašákem. Přesto je pro naši kůži sluneční záření prospěšné. Čím?
Úplně bez vlivu slunečního záření bychom se neobešli. Svůj význam má UV záření hlavně pro metabolismus díky vitamínu D. Běžné aktivity prováděné za denního světla však postačují k tomu, aby jeho syntéza probíhala v dostatečné míře.

Žádná ideální míra opalování tedy není?
Dermatologové považují opalování za aktivitu, která jednoznačně kůži škodí – neexistuje žádná přípustná hranice. Pokud se na slunci pohybujeme, nemělo by to být proto, že se chceme opálit, ale proto, že se slunci v tu chvíli nemůžeme zcela vyhnout.

A když už se slunci vyhnout nemůžeme, jak je vhodné svoji pleť nejlépe chránit?
Především je třeba si uvědomit, že během dne intenzita záření kolísá. Citlivé osoby by se měly vyhnout pobytu na slunci hlavně v poledních hodinách. Dobrou pomůckou je délka stínu, který vrhá naše postava. Sluneční paprsky jsou nebezpečnější v době, kdy je stín kratší, než je naše výška. Schovat se do stínu přitom nestačí. Vadí i odražené UV záření. Spolehlivou ochranu poskytuje oděv. Opět je třeba dát pozor na lehké tkaniny, které propouštějí značnou část slunečního záření.

A co opalovací krémy?
Obecně platí, že vyšší filtr poskytuje vyšší ochranu. Zpřísnila se pravidla pro označení síly UV filtru, rozlišuje se působení ve spektru UVB a UVA. Důležité je, aby byl přípravek správně používán – tj. musí být nanesen v dostatečném předstihu, než má působit. Také je nutné dodržet předepsané množství k ošetření pokožky. Některé prostředky jsou určené speciálně pro citlivou pleť nebo pro děti. Tyto přípravky mají často nejvyšší možné označení 50+.

Právě děti stráví na sluníčku při svých letních hrách hodně času. Čeho bychom měli při pobytu na slunci dbát u nich?
Cílené slunění vhodné není. Protože však pobytu na slunci nemůžeme hlavně u dětí zabránit, je nutné uvedená opatření dodržovat zvlášť pečlivě: vyvarovat se pobytu na slunci v době intenzivního záření, krýt pokožku oděvem a pokrývkou hlavy, používat přípravky s vysokým číslem UV faktoru (30–50) – nejlépe speciálně pro děti.

Jakým rizikům se lidé vlastně při opalování vystavují?
Kromě akutních projevů kožního zánětu, který vzniká za několik hodin, mají velký význam ty změny, které vznikají v důsledku sčítání dávek UV záření během života. Mohou se projevit buď jen jako určitý typ stárnutí kůže (fotoaging), ale mohou být také významným spouštěcím faktorem pro vznik kožních nádorů.

Co doporučujete pro případ, když se na slunci spálíme?
Laické ošetření zahrnuje běžnou protizánětlivou léčbu: chladivý obklad na červené plochy, chladivá pleťová mléka nebo pěny, vhodné je použít přípravky s obsahem panthenolu. Pokud jsou na kůži puchýře, měl by léčbu navrhnout lékař. Krátkodobé ošetřování přípravky s obsahem kortikoidů pomůže překonat počáteční intenzivní zánět. Nutné je v těchto případech samozřejmě do odhojení zcela vynechat pobyt na slunci.

Je bezpečnější opalování v soláriích než na slunci?
Návštěvy solárií považují odborníci za velmi rizikové. Pásmo vlnových délek, ve kterých tyto zářiče působí, má vliv hlavně na změny spojené se stárnutím kůže.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou