26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cesta 121: Pomáháme doma i ve světě

16. 11. 2015

|
Tisk
|

S adventním časem přichází už tradičně malé ohlédnutí za tím, co se v Cestě 121 děje zajímavého a nového. Vždy je pro nás velkým dilematem, o které kněžské osudy je vhodné se podělit a které je lepší ponechat skryté. Ne že by s tím chtěl člověk dělat tajnosti, ale každému nemusí být příjemné, má-li se psát o tom, co pro něj Cesta 121 dělá, byť je tato pomoc nabízena s láskou a nezištně.

Vydání: 2015/47 Modli se za Paříž!, 16.11.2015

Příloha: Cesta 121

Kromě toho se setkáváme s případy, kdy je samotná povaha těžkostí kněží natolik delikátní, že se snažíme pomáhat ve skrytosti. Těchto případů není mnoho, ale patří ke službám, které poskytujeme. Jsme za tuto možnost vděčni, protože tím vracíme trápícím se kněžím naději, že se se svým křížem dokážou úspěšně poprat a budou moci svůj kněžský život opět žít naplno.
V následující příloze Katolického týdeníku vám přinášíme malou mozaiku životních osudů kněží, s nimiž Cesta 121 spolupracuje, a také ukázku aktivit, díky nimž se nám daří úspěšně shánět finanční prostředky pro účely našeho sdružení. Velkou novinkou je pak rozšiřování působnosti Cesty 121 do zahraničí, konkrétně do zemí zmítaných válečným konfliktem. V Sýrii a Iráku v současnosti působí kolem třiceti kněží, jsou zde seminaristé i laici, kteří se ze všech sil snaží udržet život farních komunit v místech, která jsou s křesťanstvím po staletí spjata. Snažíme se kněze a jejich farnosti podpořit a alespoň nepatrně jim odlehčit v situaci, kdy žijí v permanentním strachu z útoků Islámského státu. Věříme, že zde i přes masivní uprchlickou vlnu křesťané zůstanou a znovu získají šanci žít důstojně své životy a budou moci svobodně rozvíjet svou křesťanskou víru.
Rádi bychom poděkovali za veškerou přízeň a podporu, která se nám od vás dostává. Je jen málo příležitostí to takto vyjádřit, ale věřte, že nás nepřestává těšit důvěra, s níž nám svěřujete úkol pomáhat stárnoucím kněžím. Jsme vám za to vděčni. Radujeme se z každého projevu přízně a modlitby. Podporují nás jednotlivci, farnosti, řeholní společenství, podnikatelé, těší nás i podpora biskupů, kterou pravidelně registrujeme. Díky vám všem, kteří se o kněze v nouzi staráte, ať už prostřednictvím našeho sdružení, či svou obětavou prací v kněžských domovech, v léčebných zařízeních či v klášterech a farnostech. Vážíme si vaší přízně.
P. PROKOP SIOSTRZONEK OSB
ANTONÍN RANDA
MARTIN STEINER
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou