26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Benediktinky z Kolína nad Rýnem pomáhají ekumeně

17. 1. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/3 Jednota křesťanů, 17.1.2006, Autor: Petr Příhoda

Příloha: Perspektivy

Svět nepřijme křesťanství, nebudeme-li my křesťané věrohodní. Nebudeme věrohodní, budeme-li rozdělení. Péče o jednotu, toť ekumena. Její cesty jsou trnité a kamenité. Dnes bychom se asi už nerozcházeli, ale vzájemné odcizení po rozkolech před staletími se překonává obtížně. Tuto nesnáz pociťují zejména v Německu, „pravlasti reformace“. I tam je křesťanství tísněno postupující orientací na konzum. Tím spíš sílí vůle, zejména laiků, po znovusjednocení, kdy rozumovou úvahu často předbíhá cit, nedbající odlišností věroučných, liturgických a institučních. Projevuje se to při masových setkáních (např. při tzv. Kirchentagu v Berlíně v roce 2004). Kamenem úrazu je - bohužel - mj. i tzv. eucharistická pohostinnost.

Německé církve vzešlé z reformace vytvořily společenství promluvy i stolu. Ta katolická k němu nepřistoupila; předpokládá totiž, že eucharistická jednota je až završením procesu, nikoli jeho počátkem. Mezitím je třeba najít shodu mj. v chápání podstaty církve i oltářní svátosti (těžko mluvit o jednotě, nevyznáváme-li všichni reálnou Kristovu přítomnost v eucharistii). Do té doby nekatolíci nemají přijímat eucharistii a katolíci se nemají aktivně podílet na evangelické Večeři Páně. Této důslednosti, racionálně důvodné, se vzpírá citová touha po jednotě. Její uplatňování proto často zabolí.

Dvě benediktinky z Kolína nad Rýnem se roku 2004 v Berlíně sblížily s evangelickými manžely, kteří je pozvali na víkendovou návštěvu jejich společenství v Sasku. Sestra představená svolila, ale pod podmínkou, že se obě řeholnice účastní nedělní katolické mše a že nepřistoupí k nekatolické Večeři Páně. Sestry slib dodržely, ale s hořkostí. Evangelická bohoslužba byla srdečná a věrohodně proniknutá Kristovým duchem, zatímco katolická mše ve vzdáleném kostele proběhla chladně. Začalo jim to vrtat hlavou a zaměstnaly tím nadlouho celý kolínský konvent.

Východisko jim nabídla pozdější návštěva sesterského kláštera ve Švédsku. V této původně luteránské, ale sekularizované zemi, je lidem toužícím po bohoslužbě jedno, v čí svatyni se koná. Chodí tedy bez zábran i k „papežencům“, jichž je tam velmi poskrovnu. Kněz tam před přijímáním věřících nepronáší onu často zraňující sentenci o „vyloučení nekatolíků“, ale stručně poučí o reálném stavu ekumeny, o katolické církevní kázni – a laskavě je pozve k oltáři s tím, že jim dá požehnání. Požádá nekatolické účastníky, aby položením pravice na srdce viditelně vyjádřili svou konfesní odlišnost, a oni – radostně přicházejí k oltáři. Kolínským sestrám to nesmírně zaimponovalo. Vyžádaly si souhlas svého arcibiskupa (kardinála Meisnera). Ten ho poskytl.

Jan Pavel II. svého času prohlásil na adresu ekumeny: „Vše, co nemusíme dělat každý zvlášť, dělejme společně!“ Břímě minulosti v odloučení je značné: ve věrouce, ve slavení, v instituční struktuře; i v oboustranných předsudcích, čili v psychologii...  Jen někde a jen velmi zvolna se daří sbližování věroučné, např. společné prohlášení katolíků a luteránů o ospravedlnění. Je důležité najít k sobě cestu nejen v profánní každodennosti „tváří v tvář“, ale i ve slavení. I když jsme některé přehrady zatím nedokázali odstranit, můžeme si vzájemně žehnat, čili prosit Ducha Svatého, aby nás přitáhl k sobě a pomohl odklidit ty haldy balastu, které se mezi námi nahromadily pro nedostatečnou bdělost naší i našich předků. Jak to, že jsme na to dosud nepřišli?

(podle zahraničních pramenů)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou