26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Arcibiskupské gymnázium se loučí s Comeniem

14. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/24 Pastorační reforma, 14.6.2006

Příloha: Doma

Pod záštitou Evropské unie funguje v mnoha členských státech řada programů na podporu vzdělávání, výuky jazyků a navazování mezinárodních vztahů mezi školami. Jedním z nich je i projekt Comenius – Církev a společnost pod tlakem, na kterém se podílí také Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži (AG). V rámci tohoto programu rozvíjí AG spolupráci s německým Egbert Gymnasium Münsterschwarzach a italským Instituto Comerciale Fano.
V každé ze zapojených zemí se zformovala skupinka deseti studentů, která si každoročně vytváří plán práce a úkolů. Konkrétně se žáci zaměřují především na sledování přístupu médií k otázkám týkajících se vztahu církve a společnosti. Tento školní rok si studenti ze všech zúčastněných zemí zvolili tři hlavní cíle své práce. „Jednou z nejdůležitějších částí byl dotazník, který vymyslela italská skupina, na téma vztah mladých lidí k církvi,“ vysvětluje Tereza Jandová, jedna z účastnic projektu Comenius. „Porovnávali jsme také, jaké procento tištěných médií v jednotlivých zemích tvoří bulvární časopisy. Každá země navíc zpracovávala rozhovor se svým biskupem. Otázky pro všechny tři biskupy byly totožné a týkaly se hlavně jejich vztahu k mladým věřícím,“ doplňuje Jana Stolaříková, další z desítky vybraných studentů.
Výsledky svého snažení pak všichni účastníci konfrontují na pravidelných každoročních setkáních. Společné schůzky všech účastníků Comenia jsou zároveň výbornou příležitostí k procvičení projektového jazyka – němčiny, ale také možností, jak navázat přátelství se zahraničními studenty. „Kontakt s našimi přáteli z Německa a Itálie jsme ani po návratu do naší republiky neztratili. Pravidelně si posíláme e–maily a plánujeme i společné setkání mimo rámec projektu,“ potvrzuje Tereza Jandová. „Letošním setkáním v Německu jsme tříletý program Comenius ukončili. Úplnou tečkou za ním však bude výstava, která představuje práci všech tří projektových skupin. K vidění bude nejenom na naší škole v Kroměříži, ale snad také na Velehradě při příležitosti Koncertu lidí dobré vůle,“ shrnuje na závěr mgr. Jana Koutná, koordinátora projektu na AG.
MICHAELA BARTOŠOVÁ, studentka AG
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou