26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Adventní dobou ve společnosti KT

24. 11. 2015

|
Tisk
|

„Připravte cestu Pánu, vyrovnejte mu stezky!“ Tuto výzvu k osobní přípravě na příchod Krista od evangelisty Lukáše si připomínáme každý advent. Ale daří se nám to? Tato příloha k tomu může být užitečným pomocníkem.

Vydání: 2015/48 V Americe se debatovalo o teologii Tomáše Halíka, 24.11.2015, Autor: Tomáš Kutil

Příloha: Adventní příloha

Zvlášť v ruchu dnešního světa a v předvánočním shonu je těžké zpomalit a ponořit se do dynamiky adventu. Ale možná je právě tohle největší výzvou pro následující týdny – odložit obvyklé starosti, plány nebo zájmy a soustředit se hlouběji a příměji na Krista. Vnímat ticho a klid zimního období a snažit se naladit na ono očekávání, že už velmi brzy se má stát něco, co radikálně mění celé dějiny i budoucnost lidstva. Mezi nás přichází Boží Syn jako malé bezbranné dítě.
Těžko můžeme změnit lidi kolem nás, vypnout koledy, které se na nás z amplionů valí téměř v každém supermarketu, nebo zastavit stále konzumnější prožívání Vánoc. Co ale můžeme, je změnit sami sebe. Nechat působit Boží milost a nechat se uschopnit, abychom znovu cítili Boží vedení a přehodnotili ty ze svých postojů, které jsou pokřivené a nejsou k životu. K tomu mohou být užitečným průvodcem následující stránky.
Myšlenky papeže i disidenta
Celou přílohu lze rozdělit na dvě části. První z nich je uvedení do adventní atmosféry s postřehy k celým čtyřem týdnům, jež jsou před námi. V této části zaznívají myšlenky papeže Františka a Radima Palouše. Dvou mužů, jejichž osobní příběhy jsou velmi odlišné, ale některé postřehy velmi podobné. Zařazení myšlenek ze čtyř Paloušových adventních úvah je zároveň připomenutím této výjimečné osobnosti krátce po jeho smrti. Zemřel před pár měsíci – na začátku září. Tento mluvčí Charty 77 a pozdější rektor Univerzity Karlovy byl vždy především filozofem. O to cennější jsou jeho úvahy, které se na období adventu dívají jinak než teologové či zasvěcené osoby.
Druhou část přílohy tvoří průvodce jednotlivými týdny adventní doby. Tentokrát nejde o brožurku, není potřeba nic vystřihovat. Každému týdnu je určena jedna strana a její autor se na ní vypořádává s liturgickými texty příslušných dní a rozkrývá hlavní poselství, které pro něj osobně daný týden přináší. Texty vždy doplňují otázky k osobní reflexi.
Pro každý týden jsme vybrali jednoho autora. Průvodce zahajuje P. Vojtěch Eliáš, biskupský vikář a prezident charitativní organizace Likvidace lepry. Na něj navazuje Mireia Ryšková, biblistka a teoložka, která vyučuje na KTF UK. Třetí adventní týden si vzal na starost Francouz žijící už několik let v České republice P. Alain Cleyssac z Komunity Chemin Neuf. Průvodce uzavírá salesián a vyučující na Vyšší odborné škole Jabok P. Ladislav Heryán.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou