26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

„Pokojíčky“ pro rodičky v nemocnicích

31. 10. 2005

|
Tisk
|

Porodní asistentka. Patnáct let pracovala v Ústavu pro péči o matku a dítě, poté byla iniciátorkou vybudování Centra aktivního porodu v nemocnici Na Bulovce. Krátkou dobu působila jako lektor praktického výcviku, následně jako soukromá porodní asistentka.

Vydání: 2005/44 Komunisté včera, dnes a zítra?, 31.10.2005, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

ZUZANA STROMEROVÁ

Fyzicky tak docela neskončilo - ten prostor stále existuje. Opustily jej ale porodní asistentky, které ho vybudovaly. Zásady, které jsme se do zdravotnického systému snažily zabudovat, byly bohužel postupně pozřeny nemocničními praktikami. Původním záměrem centra bylo, že když je maminka zcela zdravá, nemusí se s typicky nemocničním prostředí vůbec setkat, ale naopak se ocitá v prostředí, které velmi připomíná domov.

Centrum bylo zařízeno pro jednu maminku, a bylo vybaveno jako obývací pokoj nebo ložnice. Lišilo se jen tím, že v pokoji byla vana, aby maminky mohly využít působení vodní lázně k tlumení bolesti, jako přirozený tlumící prostředek. Postupem času se ale technika porodu v centru přibližovala normální porodnici, měla se přizpůsobit běžnému provozu nemocnice, a to se pro nás stalo nepřijatelné.

Něco podobného se snažili vytvořit v Kadani, o jakýchsi „pokojíčcích“ pro rodičky v nemocnicích se mluví i na ministerstvu. V různých nemocnicích se opravdu snaží prostředí pro maminky vylepšit, z porodních sálů vytvořit porodní pokoje, ale přístup k ženám a normálnímu porodu se zatím moc nemění. Je to tedy spíše teorie, zatím co před rodičkami se otevírá praxe, která vypadá úplně jinak. Bojovat během porodu o to, jak si žena přeje rodit, je strašně vysilující. Porod není dobou, kdy se má za něco takového bojovat; je spíš úžasně krásnou a zodpovědnou dobou, kterou je správné si užít.

Záleží na tom, co si pod tímto pojmem představíme. Pokud jde jen o hezký pokoj, tak ano. Pokud jde o pokojíček, kde by se žena mohla chovat během normálního, fyziologického porodu zcela podle svého a mohla si vybrat, kdo o ni bude pečovat během porodu, tak ne. V rámci své soukromé praxe jsem žádala nemocnice o možnost, aby si u nich maminka mohla pronajmout pokoj, ve kterém by s porodní asistentkou odrodila. V případě, že by asistentka diagnostikovala nějakou komplikaci, mohla by zavolat lékaře. Moc úspěšná jsem ale nebyla.

Mou nynější - již několikaletou - snahou je vybudovat alternativu v podobě Porodního domu U čápa. Založili jsme k tomu účelu stejnojmennou obecně prospěšnou společnost. Velmi úzce spolupracujeme s porodním domem a vzdělávacím centrem v německých Cáchách. Porodních center vedených porodními asistentkami jsou jen v Německu desítky, ve Švýcarsku je jich asi 15, v Holandsku je zcela běžné rodit mimo nemocnice, ba dokonce ženy tam za porod v nemocnici bez medicínského důvodu musí platit. Situace je tam tedy zcela obrácená, než je tomu u nás.

Tam je stav velmi podobný našemu. Nicméně například v Polsku je v zákoně ustanoveno, že porod může proběhnout jak v nemocnici, tak i mimo ni. V rámci české Asociace porodních asistentek mám na starosti mezinárodní styky, takže díky nim mám možnost komunikovat a srovnávat. Pro naší zemi toto srovnání moc dobře nevychází.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou