16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přijeďte doprovodit kardinála Berana

3. 4. 2018

|
Tisk
|

„Návrat těla kardinála Josefa Berana do vlasti přichází v době, kdy můžeme ve společnosti pozorovat mnohé nebezpečné signály. A ti, kteří jej před lety vyhnali, se stávají jazýčkem na politických vahách v naší zemi,“ upozorňuje kardinál Dominik Duka.

Vydání: 2018/14 Kristovo vzkříšení je pravá naděje, 3.4.2018, Autor: Jiří Macháně


 
Český primas tak zároveň připomíná blížící se převoz ostatků někdejšího pražského arcibiskupa z Vatikánu a jeho uložení v pražské katedrále. Jádro slavnostního aktu se uskuteční 21. dubna od 10 hodin, kdy budou kardinálovy ostatky putovat procesím z baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Strahově do katedrály Víta, Václava a Vojtěcha. Tam bude kardinál Dominik Duka v 11 hodin sloužit mši ke cti sv. Vojtěcha. Posléze bude rakev s ostatky vystavena tři dny k veřejné úctě a 23. dubna po večerní bohoslužbě v 18 hodin bude uložena v nově zřízeném sarkofágu ve svatovítské katedrále. Kardinál Beran tak bude pochován ve své vlasti, jak si před více než půlstoletím přál.
Pozvání Dominika Duky
„Pražská katedrála nese pečeť hlavního chrámu naší země, kde odpočívají národní světci, panovníci a významní představitelé duchovního a kulturního života, hrob tu mají pražští biskupové a arcibiskupové,“ vyzdvihuje pro KT kardinál Dominik Duka a dodává: „Hovoříme o repatriaci, tedy návratu do vlasti. Zároveň bude v prostoru nové části katedrály umístěno sousoší sv. Vojtěcha, Radima a Radly, jak si to přál právě kardinál Beran.“ A český primas připomíná, že kardinál Beran zasvětil sv. Vojtěchovi duchovní obnovu země po nacistické okupaci a v době hrozící nové komunistické totality.
„Jsem přesvědčený, že je důležité se zúčastnit tohoto slavnostního návratu, který je spojený i s vyznáním věrnosti odkazu sv. Václava a sv. Vojtěcha, který zdůrazňoval právě kardinál Beran v nejtěžších chvílích naší novodobé historie. Není to pouze záležitost Prahy či Čech,“ vybízí kardinál Duka a uzavírá: „Neměli bychom zapomínat na nejvýznačnější osobnosti naší víry a naší historie. Dovoluji si vás pozvat na tuto slavnost.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou