23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Příchovická Křižovatka slavila 35 let

29. 10. 2014

|
Tisk
|

Nejstarší centrum života mládeže si jubileum připomínalo letos v červenci.

Vydání: 2014/44 Na Dušičky se připravují kněží i řidiči, 29.10.2014, Autor: Kateřina Regendová

Příloha: Nadační fond Křižovatka - Diecézní centra života mládeže

O víkendu 11. – 13. července se v Interdiecézním centru života mládeže Křižovatka slavilo 35 let od začátku spontánních pobytů mladých lidí na příchovické faře. Centrem během oslav prošlo na 300 účastníků. Téměř polovina z nich byli mladí lidé, kteří do centra jezdí i v současné době. Nechyběly rodiny s dětmi ani pamětníci z dob totality.
„Do Příchovic jsme jezdili ještě za komunismu, teď už sem jezdí naše vnoučata,“ uvedli Václav a Soňa z Čelákovic. Program, hudbu, liturgii, a především přijetí účastníků připravovalo několik desítek dobrovolníků: „Hráli jsme písně, které zde mladí dnes zpívají. Přesto se k nám přidali i lidé mnohem starší,“ sdělila Veronika, členka kapely KaPři (Kapely Příchovice), která v Příchovicích před lety vznikla a v současnosti hraje nejen ve zdejším centru, ale doprovází i různá větší či menší setkání mládeže.
PODĚKOVÁNÍ I PROSBA O POŽEHNÁNÍ
Hlavní mši svatou v sobotu 12. července celebroval litoměřický biskup Jan Baxant za účasti dalších patnácti kněží a bohoslovců. „Byl to pro nás způsob, jak poděkovat Bohu za milosti a dary přijaté během uplynulých 35 let a jak prosit o požehnání do let dalších,“ uvedl P. Vladimír Novák, který byl v centru zodpovědným knězem v letech 2000–2012.
Po slavnostním obědě mnozí využili slunečného počasí k osobním setkáním, ke sportu nebo k výstupu na Bílou skálu, která je dodnes častým cílem výletů zdejších rekreantů.
Během programu zazněla svědectví těch, pro které se Příchovice staly důležitou životní křižovatkou, díky níž našli Boha, své životní povolání, upevnění víry nebo zde sloužili mladým lidem část svého života. „Patřím už ke starší generaci. Bůh mne volal několikrát, ale naplno jsem se s ním setkala až v Příchovicích, kde jsem poznala živou víru. Možná to bylo i tím, že tady byli mladí lidé otevření a vnímaví,“ sdělila Květa Jakubalová, která je v současnosti hlavní kaplankou Vězeňské služby ČR. „V Příchovicích jsem našla povolání k zasvěcenému životu v Hnutí fokoláre,“ prozradila Jaroslava z jižních Čech. „Mé povolání mne mimo jiné zavedlo do Ruska. Stalo se mi, že v jedné rodině v Moskvě, když slyšeli, že pocházím z Čech, se mne zeptali: A znáš Příchovice?, vzali kytaru a začali zpívat české písničky.“
CO DALA CENTRA MLADÝM LIDEM?
Součástí oslav byla i mezinárodní konference, která se v Příchovicích konala v sobotu 18. října. O významu a přínosu center života mládeže z biblického, pastorálního, psychologického, sociologického a pedagogického hlediska diskutovali odborníci z české a slovenské republiky. Vědecký výbor tvořil apoštolský exarcha Ladislav Hučko, Jaroslav Šebek, P. Jan Balík a prof. Stanislav Vojtko ze Slovenska. Svůj příspěvek zaslal také dlouholetý zodpovědný za sekci mládeže Papežské rady pro laiky arcibiskup Renato Boccardo. „Společně s vámi děkuji Pánu za všechno dobré, co DCŽM přinesla pro dobro mladých lidí a dobro církve v ČR, za tento výjimečný popud, který vytryskl v srdci a hlavě P. Miroslava!“ vzkázal arcibiskup.
Cílem diskuse bylo nejen ukázat na přínos center ve formaci mladých lidí, ale také se zamyslet, jak reagovat na změny, jež společnost prodělává a jež mají vliv na mentalitu mladých lidí. Účastníci se shodli, že i když ve světě probíhá mnoho proměn, základní potřeba a očekávání mladých lidí se nemění: „Jsou citliví na lásku, na přijetí, na vztahy a jsou ochotní se nasadit pro smysluplné aktivity,“ uvedl Andrej Darmo ze Slovenska z DCŽM ve Španiej Dolině. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou