26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přichází k nám velikonoční radost.Prožíváme ji?

25. 3. 2016

|
Tisk
|

Pokud žijeme v souladu s pravidly víry, máme dostatek důvodů k pravé, vnitřní radosti, jak to ostatně uvádí mešní preface slovy: celý vesmír zpívá o Boží slávě. Odvěký nepřítel člověka, smrt, ztratil definitivně svou moc skrze toho, který byl mrtev a zase žije.

Vydání: 2016/13 Papež zahájil Svatý týden, 25.3.2016, Autor: P. MILOSLAV FIALA OPraem

Podle očitých svědků došlo o velikonočním ránu na zahradě Josefa z Arimatie, kde byl ukřižovaný Ježíš pohřben, k podivuhodným událostem: těžký kámen byl od hrobu odvalen, strážci hrobu ustanovení veleknězem zmizeli, roušky, v nichž byl mrtvý zabalen, ležely složeny vedle, a zmizela i mrtvola Ukřižovaného. Proto pochopíme úlek žen a útěk učedníků. Ale to všechno je znamením něčeho jiného: Toho velikonočního rána byly odstraněny hraniční kameny mezi životem a smrtí: Proč hledáte živého mezi mrtvými? Není zde, vstal z mrtvých! Kde tedy je jejich mrtvý Mistr, kterého hledali v hrobě? Přichází k ustrašeným učedníkům a zdraví je pozdravením pokoje. Potkává zmatené uprchlíky do Emauz a mluví s nimi, takže jejich srdce se rozhořelo novou jistotou a radostí. V zahradě povzbuzuje plačící Marii z Magdaly. Prochází zavřenými dveřmi a své učedníky, kteří zcela ztratili naději, posílá jako hlasatele radostné zvěsti do celého světa: Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte tedy, získejte za učedníky všechny národy, křtěte je ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého a učte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal. A slíbil, že je neopustí, ale bude je stále provázet.
Svět, ve kterém je nám dáno žít, se povětšinou zmítá ve zmatku, vzájemné nesvornosti a nepřátelství jedněch k druhým. Na první pohled se zdá, jako by smrt znovu vítězila nad životem a Kristovo vítězství bylo promarněno. Ale Bůh je přece Bohem živých, nikoli mrtvých a svou věrnost a pravdivost prokazuje i našim zesnulým. Právě na to poukazuje velikonoční čin Ježíše z Nazareta, když sestoupil do říše mrtvých, zcela ve smyslu slov o věčném životě. Utvrzujme se tedy ve víře v Boha, který má univerzální moc nad celým světem i nad vesmírem; ve víře v Otce našeho Pána Ježíše Krista, který jeho těžce zraněné a ukřižované tělo proměnil v zářivou podobu velikonočního Ježíše, takže se Syn člověka stal světlem celého světa. Upevněme svou víru, že tento mocný Bůh, dobrý Otec všech, opět napraví vše, co způsobilo zlo lidských hříchů, a že jeho věčná láska opět prozáří všechno stvoření. My sami jsme učedníky vzkříšeného Krista a jako takoví máme za úkol vnášet do temnot světa světlo velikonoční naděje. Ježíš, vítěz nad Golgotami všeho druhu, nás stále znovu ujišťuje: Já jsem živ a také vy budete živi (Jan 14,19). Filozof Karel Říha SJ v jednom kázání řekl: Sjednocení s Ježíšem Kristem nám přináší nový život: ne ten, který jsme přijali tělesným zrozením a který pomine, ale život nepomíjející, zrozený z Boha. Tento věčný život můžeme přijmout jen jako účast na životě Kristově; on jej má v plnosti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou