26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prezident Zeman: Změňme zákon o narovnání

2. 9. 2013

|
Tisk
|

Další kritika stávající podoby majetkového narovnání státu s církvemi zazněla minulou neděli z úst prezidenta Miloše Zemana. Podle něj by nová sněmovna měla změnit tu část zákona, která se týká finančí stránky narovnání.

Vydání: 2013/36 Ať křik po míru stoupá vysoko!, 2.9.2013, Autor: Jiří Prinz

„Referendum je možné řešení, ale já se domnívám, že daleko rychlejší a efektivnější řešení by bylo změnit zákony parlamentní cestou, a to zejména ty, které se týkají oné finanční části vyrovnání,“ prohlásil Miloš Zeman. Podle prezidenta je sice revize stávající podoby zákona o majetkovém narovnání úkolem pro novou sněmovnu, naznačil však, že by zákon mohla změnit už odstupující vláda Jiřího Rusnoka. „Pokud vláda dospěje k závěru, že chce udělat zákonné opatření, je to její věc,“ uvedl Zeman s tím, že druhou část majetkového narovnání – vydávání nemovitostí církvím – už nyní zvrátit nelze.

A jak se ke slovům prezidenta staví církev? „Pozorně jsme prostudovali vyjádření prezidenta Miloše Zemana v nedělním pořadu Partie. V době, kdy veškerá prohlášení mají předvolební nádech, bych chtěl zdůraznit, že jednání s politickou reprezentací vzešlou z předčasných voleb vítáme,“ sdělil generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub a dodal: „Základem pro tato jednání s politiky po předčasných volbách je však nejprve vzájemné vyjasnění si postavení církve v liberálně-demokratické společnosti. Na základě takto vymezeného pohledu je možné mluvit o všech konkrétních otázkách, které jistě zahrnují jak odpovědnost církve za kulturní dědictví našeho národa, tak možnost služby potřebným v oblasti charity či školství.“

Kromě prezidenta republiky vadí stávající podoba majetkového narovnání státu s církvemi oběma nejsilnějším levicovým stranám. Komunisté chtějí po volbách prosazovat změnu zákona referendem a se svojí představou přišli i sociální demokraté. Ti jsou sice připraveni referendum podpořit, ale podle slov svého předsedy Bohuslava Sobotky si nejsou jisti, zda je z právního hlediska taková věc možná. Proto chtějí po volbách raději zahájit s církvemi jednání o snížení finančních kompenzací. Zároveň chce ČSSD zpřísnit kontrolu nad již vydávaným nemovitým majetkem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou