26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prezident na svatovavřinecké pouti na Sněžce

31. 8. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/34 Kněží na dovolené, 31.8.2004, Autor: Marie Zimmermannová

Putování k nejvýše postavené svatyni v Česku
Na tradiční pouť ke sv. Vavřinci na Sněžku letos dorazil také prezident České republiky Václav Klaus. Na 1602 metrů vysoký vrchol vystoupal Obřím dolem. Na místě bývalé Obří boudy se prezident setkal s královéhradeckým biskupem Dominikem Dukou a na nejvyšší českou horu došli společně.


Okolo půl dvanácté přivítaly prezidenta stovky účastníků bohoslužby potleskem. 'Je to pěkná tradice a přeji nám všem, aby pokračovala,' řekl Václav Klaus shromážděným poutníkům. Hlavním celebrantem mše pod širým nebem byl biskup Tadeusz Rybak z polské Legnice. Automobilem dorazil na Sněžku i čtyřiaosmdesátiletý arcibiskup Karel Otčenášek. Biskup Dominik Duka OP ve své krátké promluvě vyzval k neustálé snaze hledat společnou řeč mezi evropskými národy. Připomněl, že křesťanství je základem k vzájemnému porozumění.

Svatovavřinecká pouť na vrcholu Sněžky se koná od roku 1998 a každoročně se jí účastní stovky lidí z Česka i Polska. Letos byla podle některých znalců účast nižší, protože se pouť nekonala o víkendu, zato však na ni dorazilo více kněží z obou stran hranice. Na Sněžku doputovali kromě věřících také členové české a polské Horské služby. Svatý Vavřinec je totiž také patronem nejvyšších českých hor. Jeho jméno rovněž nese kaple, která na vrcholu Sněžky stojí.

Na místě bývalé Obří boudy se prezident Václav Klaus setkal s královéhradeckým biskupem Dominikem Dukou a na Sněžku došli společně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou