26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přesuny náboženských pořadů na ČRo

20. 1. 2015

|
Tisk
|

„Věřím, že si posluchači cestu na Vltavu najdou a ocení i další duchovní pořady,“ říká v rozhovoru redaktorka Teresie Bečková.Snímek Aleš Masner

Vydání: 2015/4 František strhl miliony Filipínců, 20.1.2015, Autor: Jaroslav Šubrt

Začátkem letošního roku se znatelně proměnilo vysílací schéma pořadů s duchovní a náboženskou tematikou na stanicích Českého rozhlasu. Některé pořady skončily, ale objevilo se pár nových. O změnách ve vysílání jsme hovořili s redaktorkou Teresií Bečkovou.
Nově jsme začali vysílat na regionálních stanicích magazín Mezi nebem a zemí, což je pořad o víře a spiritualitě v souvislostech společenských, historických i obecně etických. V reportážích, rozhovorech, pozvánkách informuje o zahraničních i domácích událostech, které v nejširším slova smyslu souvisejí s náboženstvím a spiritualitou. Představuje zajímavé osobnosti a nabízí i duchovní zamyšlení pro povzbuzení.
Dvakrát měsíčně bude vždy ve středu od 20.05 hodin na Dvojce vysílán živě pořad Kontakt, kde by se mělo diskutovat o etických a hodnotových výzvách dnešního světa.
Dvojka má také nový nedělní pořad Jak to vidí. Navazuje na oblíbené vydání pořadu v pracovních dnech. Moderátoři Jan Bárta (výtvarník, publicista a exředitel humanitární organizace ADRA) a sestra Angelika Pintířová (ze společenství Milosrdných sester sv. Karla Boromejského) by měli se svými hosty otevírat hlubší etická a duchovní témata.
S moderátorkou Evou Hůlkovou a jejími hosty se mohou posluchači dál setkávat v pořadu Hovory, který vysílá ČRo Plus v neděli ve 22.10 hodin. V sevřenějším formátu zde nabízíme rozhovory s lidmi, kteří mají zajímavý osobní i profesní život, či s těmi, kdo jsou ochotni se s posluchači podělit často i o velmi osobní zkušenosti z oblasti duchovního hledání a hodnotové orientace.
Posluchači reagují na každou změnu citlivě. Ale vysílání Českého rozhlasu nemůže ustrnout, vyvíjí se jako všechno a s tím čas od času souvisí i proměna vysílacího schématu. Věřím, že si posluchači cestu na Vltavu najdou a ocení také další duchovní pořady, jež tato stanice vysílá v nedělním ránu.
Zatímco se bohoslužby přesouvají na jinou stanici, v případě Křesťanského týdeníku – jak již bylo řečeno – vzniká nový pořad Mezi nebem a zemí, v němž se zaměřujeme více na regionální témata a chceme reportážně mapovat místní události. Posluchač by měl cítit, že mu zprostředkováváme něco, co se ho osobně dotýká, s čím se může potkat ve svém městě nebo obci. Z tohoto důvodu chceme oslovit i duchovní, kteří působí v regionech.
Křesťanský týdeník, který se vysílal na Radiožurnálu, měl jinou ambici – snažili jsme se v něm dívat na politické a společenské události jiným pohledem, než to dělalo zpravodajství, a dávat tyto události do náboženského kontextu. Osobně věřím, že tato cesta by se mohla v budoucnu znovu otevřít na ČRo Plus. S rozšířením vysílání, které je podmíněno schválením takzvané malé novely v Parlamentu ČR, zde vznikne prostor pro nové formáty.
Věříme, že vyskytnou-li se problémy, bude jich co nejméně. Na infolince Českého rozhlasu 221 551 313, která je v provozu v pracovní dny od 8.30 do 17.00 hodin, každému ochotně pomůžeme s přeladěním i frekvencemi. Doporučuji posluchačům, aby se v případě jakýchkoli potíží obrátili na naše pracovníky. Informace mohou získat i na e-mailové adrese info@rozhlas.cz.
Teresie Bečková je v současné době pověřená vedením Tvůrčí skupiny Publicistika ČRo.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou