26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přehrada a skanzen

16. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/16 Současná dětská kniha: kvalita či kýč?, 16.4.2007

Příloha: Doma

Tentokrát se v rubrice Výlet vypravíme hned na dvě místa. A čtenáři mohou přemýšlet, co je spojuje...
Tzv. Velkou želivskou přehradu, oficiálně Vodní dílo Želivka – Švihov znají řidiči D1, kteří její část překonávají po dálničním mostě a zejména všichni obyvatelé hlavního města – právě jako rezervoár pitné vody pro Prahu byla totiž přehrada v letech 1965–1975 budována. Koupat se v jejích vodách je zakázáno, problematické je dostat se i k jejím břehům – většinou zde platí zákaz vstupu. Přesto jde o velkolepé dílo. Z hlediska objemu zadržené vody se jedná o největší vodárenskou nádrž nejen v ČR, ale i ve střední Evropě. Výška hráze dosahuje 58 m.
Celkový objem tělesa hráze činí skoro dva a půl milionu m3 sypaného a zhutněného materiálu; hlína byla získána v místě zaniklé osady Švihov. Vzdutí vodárenské nádrže (tedy vzdálenost, do které se díky hrázi zvedá hladina) dosahuje 38 km!
Pár kilometrů západně od Kolína leží místo, kam návštěvníkům vstup nejen že nezakazují, ale přímo je vítají. Máme na mysli skanzen lidových staveb v Kouřimi. I když jeho počátky ze sedmdesátých let souvisí s převozem staveb lidové architektury z jedné lokality, jedinečnost kouřimského skanzenu je v tom, že se tady na malé ploše může návštěvník projít skoro po celých Čechách. Zdejší stavby totiž pochází z mnoha českých regionů, představují různé typy obydlí i stavebního pojetí.
Tak už víte, co mají přehrada a skanzen společného? Pokud ne, najdete odpověď na této straně.
KAREL NOVOTNÝ
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou