12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Předseda Francouzské biskupské konference: Cílem této války jsou křesťané i muslimové

27. 7. 2016

|
Tisk
|

AKTUÁLNĚ: Zahajovací bohoslužba Světového setkání mládeže v Krakově, které se zúčastnilo v dešti na 200 tisíc lidí, se nesla v památce toho rána zabitého francouzského kněze Jacquese Hamela. Předseda Francouzské biskupské konference a marseillský arcibiskup Georges Pontier poskytl také rozhovor pro katolický deník La Croix, který vám v překladu přinášíme výjimečně na našich webových stránkách. Náš samotný týdeník jde do tisku vždy v pondělí.

27.7.2016


Biskup Georges Pontier: Nepředstavitelný šok a obrovský smutek. Udivující je to, že takový čin nebyl spáchán ve městě, ani ve velkém shromáždění, ale na vesnici, v malé křesťanské komunitě shromážděné toho rána s 85letým knězem, hrstka věrných, jak je dnes časté, při slavení eucharistie. A to ďábelské gesto vraždy a rukojmí... Tento brutální čin diskredituje jeho autory, ať je to kdokoliv.


Tato událost dá naší katechezi mladých na světovém setkání hmatatelný rozměr. Nezůstaneme pouze v myšlenkách: podívejme se, v jakém stavu je naše země po atentátech z roku 2015, po události v Nice... Vy mladí lidé, k jakému táboru se přidáte? Jak se zhostíte dialogu s druhými? Zabít nevyžaduje odvahu, je to šílenství. Odvaha je zapotřebí při stavění bratrských svazků s lidmi, kteří jsou odlišní. To je mimořádné dílo, které nás čeká. Předcházející generace se musely vypořádávat s válkami. My čelíme nové formě války, kterou jsme tu nikdy neměli.


Ano, ale muslimové taky. Těch samozvaný Islámský stát zabil více než nás. V nebezpečí je sám člověk. Protože zabíjejí pro zabíjení a aby zastrašili. Chtějí eliminovat vše, co je jiné než oni. Toto není projekt pro svět.


Ať nežijí ve strachu a studu, ale pomohou nám pochopit, že tyto skutky nejsou slučitelné s islámem. Ať to říkají a ať to žijí. Žádný Bůh, který stvořil život, nás nemůže žádat o to, abychom se navzájem zabíjeli. Chceme jít spolu v důvěře, respektu a budovat společné projekty.



Předseda Francouzské biskupské konference a marseillský arcibiskup Georges Pontier nyní vyzývá francouzské katolíky (nejen), aby se tento pátek 29. července postili a modlili za mír ve světě.

Na francouzských sociálních sítích věřící sdílí poselství evangelia, podle deníku La Croix je to nejčastěji:
„Nechtějte sami odplácet, milovaní, ale nechte místo pro Boží soud, neboť je psáno: ‚Mně patří pomsta, já odplatím, praví Pán‘. Ale také: ‚Jestliže má tvůj nepřítel hlad, nasyť ho, a má-li žízeň, dej mu pít; tím ho zahanbíš a přivedeš k lítosti‘. Nedej se přemoci zlem, ale přemáhej zlo dobrem." (Římanům 12, 19-21)
A také: „Já však vám pravím: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují." (Matouš 5, 44)


Originál rozhovor pro La Croix
http://www.la-croix.com/Religion/France/Mgr-Pontier-Aucun-Dieu-ne-peut-nous-demander-de-nous-entre-tuer-2016-07-26-1200778342
Reakce: http://www.la-croix.com/Religion/France/Pretre-tue-a-Saint-Etienne-du-Rouvray-les-reactions-religieuses-2016-07-26-1200778297
Video: Jaký byl otec Jacques na videu a v článku ve francouzštině
http://www.la-croix.com/Religion/France/Qui-etait-le-P-Jacques-Hamel-victime-de-Saint-Etienne-du-Rouvray-2016-07-26-1200778331

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou