26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Předání mých pověřovacích listin na Svaté Hoře

4. 12. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/49 Než se Ježíš narodil, 4.12.2007

Každý velvyslanec začíná svou misi oficiálním aktem předávání pověřovacích listin prezidentu republiky. Také já jsem byl takto přijat 5. dubna 2004. Apoštolský nuncius je však rovněž zástupcem Svatého otce u církve v České republice a žije v souladu s místním katolickým společenstvím.

Proto jsem se 4. dubna, na Květnou neděli, kdy si připomínáme Ježíšův vjezd do Jeruzaléma, vydal předat své pověřovací listiny jako člověk církve na Svatou Horu, do domu Matky Boží, do duchovního srdce Čech. Toto ráno prozářené sluncem jsem se přidal do procesí a nesl jsem ratolest, biblický symbol pokoje a hojnosti. Prosil jsem Matku Boží, aby obrátila svou tvář k tomuto národu a zahrnula jej dary pokoje a hojnosti.

SKRYTÁ KRÁSA CÍRKVE V ČECHÁCH
Mnohokrát jsem se na Svatou Horu znovu vrátil, protože návštěva „Hor Panny Marie“ byla pro mě zbožnou tradicí již od dětství. S věřícími mé domoviny chodím stále pěšky do Castelmonte: na Horu do Zámku Panny Marie. Někdy jsem šel ještě několik kilometrů dál, na samé slovinské hranice, abych se modlil u Panny Marie ve svatyni „Svata Gora“. Mnoho mariánských svatyní je na hoře, blíže k nebi: tam, v tichu, dál od všedního světa, Panna Maria slyší modlitby a učí, jak odpouštět. Také Ježíš odcházel do hor, aby zůstal sám s Otcem a modlil se; my následujeme Mistrův příklad. V prvních týdnech mého pobytu v Česku jsem začal vnitřně radostně překvapen objevovat víru a krásu místní církve, a byl jsem tím okouzlen. Objevil jsem liturgii bohatou na zbožnost a důstojnost, chrámy opečovávané, radostná a živá společenství mladých, laiky, pokorně si vědomé povinnosti ukazovat společnosti Ježíšovy ctnosti, vzorné kněze a řeholníky. Toto je skrytá krása církve v Čechách.
Ale je zde také nádherné očividné dědictví, které zpívá chvály Bohu a církvi v této zemi a dává jí křesťanskou tvář plnou krásy: mám na mysli katedrály, kostely, kaple, kláštery a svatyně. Nacházíme chrámy s bohatým šlechtickým charakterem ve městech, i chrámy s lidovým vzhledem na venkově. Jak jedny, tak druhé jsou výrazem vybroušené architektury, jsou plné vkusu, radosti a geniality, architektury pro potěchu ducha i očí: víra vytesala do kamene úsměv a radost ze života.

NAVZDORY ROZBŘEDLOSTI, KONFORMISMU A LHOSTEJNOSTI
Miluji tuto církev, která krásou pokryla tuto zemi. „Učení“ mi říkají, že tyto věci vznikly v „době temna“ národa; přesto zástupy z celého světa přijíždějí, aby skládaly poklony českému národu za ovoce „temných dob“. A my rozpoznáváme podle tohoto ovoce kvalitu doby i jejích mistrů.
Panna Maria, Matka Boží, která bydlí na Svaté Hoře i v nesčetných malých svatyních po celé České republice, nám stále nabízí svého Syna Ježíše a s ním víru, důstojnost a radost ze života navzdory rozbředlosti, konformismu a lhostejnosti.
Svatá Maria, Matko Boží, oroduj za nás.
Amen. arcibiskup DIEGO CAUSERO, apoštolský nuncius
(mezititulky redakční)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou