26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Před štědrovečerní večeří oplatek s medem

16. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/51 Vánoční dvojčíslo, 16.12.2008, Autor: Michaela Straková

Hlavní menu blížící se štědrovečerní večeře si je v českých i moravských domácnostech podobné jako vejce vejci, respektive kapr kapru. Na Moravě a ve Slezsku však ryba není prvním jídlem u stolu.

V řadě rodin tu po četbě z Písma svatého a modlitbě přijdou na řadu oplatky podobné hostiím. Hlava rodiny oplatek namaže medem a podá každému u stolu. „Těsto je stejné jako na hostie – mouka a voda. Malé množství hmoty se nalije do lisu, který se pečlivě uzavře. Nechá se nějakou dobu péct, a oplatek je hotov,“ vysvětluje majitel firmy vyrábějící oplatky Karel Plášek. Tyto skoro průsvitné oplatky se dříve pekly v klášteřích. Také kostelníci a varhaníci mívali doma lis a o vánočních svátcích si přivydělávali pečením právě těchto „velkých hostií“. Oplatky mohou mít různé tvary, ale v Česku převažují kulaté. Každý oplatek může mít jiný reliéf – často se na nich objevují např. obrazy z Písma svatého. Na Slovensku, kde se tento zvyk také dodržuje, na med dávají ještě česnek. Tradice je rozšířená také v Polsku. Tam mají oplatky hranaté a dělení probíhá trochu jinak. „Každý vezme jeden oplatek a všichni přítomní si postupně navzájem popřejí a přitom si vždy ulomí kousek z oplatku toho druhého,“ popisuje P. Michal Krajewski, který pochází z polského Krakowa.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou