Vydání: 2008/51 Vánoční dvojčíslo, 16.12.2008, Autor: Michaela Straková
Hlavní menu blížící se štědrovečerní večeře si je v českých i moravských domácnostech podobné jako vejce vejci, respektive kapr kapru. Na Moravě a ve Slezsku však ryba není prvním jídlem u stolu.V řadě rodin tu po četbě z Písma svatého a modlitbě přijdou na řadu oplatky podobné hostiím. Hlava rodiny oplatek namaže medem a podá každému u stolu. „Těsto je stejné jako na hostie – mouka a voda. Malé množství hmoty se nalije do lisu, který se pečlivě uzavře. Nechá se nějakou dobu péct, a oplatek je hotov,“ vysvětluje majitel firmy vyrábějící oplatky Karel Plášek. Tyto skoro průsvitné oplatky se dříve pekly v klášteřích. Také kostelníci a varhaníci mívali doma lis a o vánočních svátcích si přivydělávali pečením právě těchto „velkých hostií“. Oplatky mohou mít různé tvary, ale v Česku převažují kulaté. Každý oplatek může mít jiný reliéf – často se na nich objevují např. obrazy z Písma svatého. Na Slovensku, kde se tento zvyk také dodržuje, na med dávají ještě česnek. Tradice je rozšířená také v Polsku. Tam mají oplatky hranaté a dělení probíhá trochu jinak. „Každý vezme jeden oplatek a všichni přítomní si postupně navzájem popřejí a přitom si vždy ulomí kousek z oplatku toho druhého,“ popisuje P. Michal Krajewski, který pochází z polského Krakowa.