12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pražská katedrála: prostě pochopeno

25. 5. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/22 Inteligentní plán, 25.5.2010

Stal se zázrak. Něco se řešilo věcně. Je to velmi povzbudivá událost, která musí potěšit všechny přátele zdravého rozumu. Vlastní problém byl přitom jednoduchý a člověk, který se podíval na hradčanské panorama, věděl, co se má udělat. Viděl Hrad a v jeho středu chrám, symbol české státní suverenity opřené o duchovní a kulturní tradici národa.

Chrám je dům Boží – patří tedy Bohu. Boha zastupuje v časných pozemských věcech církev. Zároveň je právě tento chrám zhmotněním národní tradice. Tradice patří národu jako celku, který je zastupován prezidentem. Boží dům ani tradici nemůže nikdo vlastnit v ekonomickém a v právním slova smyslu. Právě snaha takto problém postavit vedla do pasti. Katedrála není muzeum, ani divadlo, ani turistická atrakce. Je to živý katolický kostel celonárodního významu. Církev i stát jsou služebníky něčeho, co je přesahuje. Stát se má starat o pozemské zajištění chrámu, zdivo, střechy, bezpečí a církev pečovat o Ducha dění uvnitř chrámu, o slavnosti, liturgii… Novináři, kteří nás krmili senzacemi a vzbuzovali obavy kde koho tím, že uváděli částečné zprávy bez potřebného vysvětlení, budou muset hledat jiné věci, které zamotají a postaví jednající strany do pozice těžkého sporu. Rovněž mnoho politiků bude muset najít něco jiného pro své snahy získat voliče. Než najdou jiné vhodné téma, určitě budou vymýšlet, na koho svést, proč se tak prostá věc táhla léta. Že to z valné části zavinili sami, je nenapadne. Kteréhokoli z aktérů označí za škůdce. Klidně řeknou, že arcibiskup prodal katedrálu. Na vstupném se dalo vydělat! Že nejzákladnější provoz a běžné opravy stojí přesně 10x víc, než co se vybere, neřeknou. Stejně klidně řeknou, že vše zavinil tvrdohlavý kardinál – stačí pak měsíc, a je to napraveno. Ale neupozorní, že zase sami přispěli, aby se jednání dostalo do komplikovaných právních výkladů, v nichž kardinál správně a důsledně hájil pravdu. Klidně řeknou, že prezident bez ohledu na korektnost vůči kde komu prostě rozhodne. Neřeknou však, že rozhodnutí je plně v jeho kompetenci. Už vůbec neřeknou, že s řešením byla vyrozuměna vláda, konzultováni význační právníci, historici a politici na straně jedné a kapitula, biskupové české provincie a kolegium biskupů na straně druhé a všichni společně řekli, že je vhodné dojít k této shodě. Neřeknou ani, že dohoda v ničem neovlivňuje jednání o majetkoprávním narovnání mezi církvemi a státem. Umožňuje důstojný chod a zabezpečení katedrály.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou