16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pražská katedrála nepatří státu

20. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/25 Křesťané a sekulární média, 20.6.2006, Autor: Jiří Macháně

„Jsme moc rádi, že tento předlouhý proces skončil tímto spravedlivým rozsudkem. Kostel a církev patří k sobě, tím spíše katedrála a církev,“ konstatoval kardinál Vlk. Podle jeho mínění je zajímavé, že během celého sporu všechny verdikty přiřkly katedrálu církvi. Kromě ní se do vlastnictví církve vrací také Vikářská ulice s kanovnickými domy až po Nové proboštství, dále Prašná věž a kaple Všech svatých.
„Katedrála patří věřícímu křesťanskému národu, a to je dnes ta část, kterou představuje církev nebo křesťanské církve. Patří do kulturního dědictví národa, což nikdo nepopírá a převzetím se na tom nic nemění,“ doplnil kardinál Vlk. Nesouhlasem se naproti tomu netajil Zdeněk Mahler, médii často citovaný zastánce názoru, že katedrála nemá patřit pouze církvi, ale všem Čechům. Katolickému týdeníku sdělil, že je přesvědčený, že spor bude nadále pokračovat. „Je-li katedrála přiřknuta církvi, stala se majetkem cizího státu,“ tvrdil dokonce Mahler. Skutečnost je ovšem taková, že veškerý církevní majetek na území České republiky je ve vlastnictví místní církve, tedy jednotlivých diecézí, farností, řeholních společenství apod. „Československá vláda a Svatý stolec se o tom zmiňují v tzv. modu vivendi už v roce 1928,“ připomíná fakta historik Jaroslav Šebek.

NÁSLEDOVAT BUDE PŘEDÁNÍ
Svou spokojeností se netajil také právní zástupce církve Petr Zderčík „Řádné řízení skončilo a rozsudek je pravomocný. Protistrana nemá ze zákona žádný dovolací důvod,“ uvedl Zderčík. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který ve sporu stál proti církvi, však po skončení soudu sdělil, že podá ihned po obdržení písemného rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu. „Jenže ten by nejprve rozhodoval o přípustnosti jejich dovolání. Pak by teprve řešil věc samotnou,“ upozornil Petr Zderčík.
Majetek církvi protiprávně odňal komunistický režim v polovině 50. let minulého století. Současný verdikt soudu tento stav změnil a nyní podle kardinála Vlka přijde na řadu jednání o konkrétním navrácení majetku zpět církvi. „Chceme být vstřícní a převzít instituce, které o katedrálu pečují, a dokončit i nasmlouvané práce při opravách. Doufáme, že převezmeme i peníze ze státního rozpočtu určené na údržbu a opravy katedrály. Jednat budeme i o ostatních nemovitostech, kde jsou nájemci, jejichž smlouvy by měly také pokračovat,“ ubezpečil kardinál Vlk.



Průvodcovská služba v katedrále by se měla podle kardinála Vlka ještě více zkvalitnit, její výklad prohloubit a zdokonalit. Korunovační klenoty podle jeho slov zůstanou na svém místě nad kaplí sv. Václava, jak si to přál Karel IV. Změna přinese církvi možnost svobodněji uvažovat o liturgických úpravách v katedrále, aby její bohoslužebný prostor odpovídal liturgickým reformám druhého vatikánského koncilu. „Oltář obrácený čelem k lidu byl postaven koncem šedesátých let jako provizorium, které trvá už čtyřicet let. Chtěli bychom jej změnit, ale to je věc budoucích jednání s památkáři,“ přiblížil plány kardinál Vlk.
Své kaple v prostorách za zpovědnicemi se podle slov pražského arcibiskupa dočká také sv. Vojtěch, jeden ze spolupatronů katedrály.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou