16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prázdniny bez peněz, ale ne bez možností

13. 7. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/29 Charismatická konference, 13.7.2011, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

„Naše letošní dovolená? U kamarádky na chalupě. Pokud tedy budou peníze na vlak,“ říká Monika. Dvě malé děti a hypotéka za byt její rodině snížily životní standard natolik, že pro ni z nabídky prázdninových aktivit nejsou dostupné ani ty nejlacinější.

„Bydlet budeme zadarmo – pomůžeme tam na oplátku se dřevem,“ vysvětluje Monika. „Mají tři kluky, takže se děti spolu krásně zabaví. A my dospělí si sedneme ke kávě nebo si uděláme táborák a budeme si povídat,“ přibližuje. Naštěstí je na tom kamarádčina rodina s penězi podobně, a tak mají obě ženy srovnatelné možnosti i představy. „Ačkoliv oni by občas rádi do restaurace nebo do kina, což my si skutečně nemůžeme dovolit,“ podotýká Monika. Kamarádka ale rychle pochopila, a o dovolené se tedy bude společně vařit doma, dětem se místo cukrárny koupí nanuk a místo do nedalekého akvaparku se vyrazí sbírat borůvky anebo stavět pravěké boudy.

Dětstvím tvořivě

Spojnici mezi materiálním nedostatkem a tvořivostí potvrzuje i psycholožka Irena Lesová. „Máme také příležitost dětem ukázat smysl života, ke kterému je jako křesťané vedeme – že na světě nejsou jen materiální hodnoty, že je rozdíl žít, abychom jedli, a jíst, abychom žili, a že skutečná kvalita je často skryta pod povrchem.“ Co nejpřirozeněji a včas vyzdvihnout smysl ve vzájemných vztazích, lásce, respektu a ohledu k druhému je podle psycholožky zásadním vkladem pro celý další život dítěte. Většinou ve školním věku si totiž děti začínají majetkové rozdíly uvědomovat, kastovat se dle finančního zázemí, a dítě, jež nemá módní oblečení, požadované pomůcky nebo prostředky na účast na školních akcích či kroužcích, se musí učit „jít proti proudu“. „Musí si zvykat, že bývá pranýřováno, často i vyučujícím. Spolužáci též posměchem nešetří,“ podotýká Irena Lesová. Děti, které nejsou pro tuto situaci dostatečně vybavené, trpí stresem, stahují se do sebe či mohou být agresivní, a některé dokonce mohou sáhnout ke krádežím nebo k jiným asociálním projevům.

Výhoda marmelády

Neustálá nutnost improvizovat se ovšem může ukázat i jako výhoda. Terezina pětičlenná rodina žije z máminy mateřské a tátova učitelského platu. „Naše domácí marmelády jsou mezi našimi přáteli jednoznačně nejpopulárnějším dárkem a už od podzimu na nás dorážejí, jestli by je mohli najít pod stromečkem,“ směje se Tereza. „A když jsem dcerce ušila karnevalový kostým do školky ze starých odstřižků, obdivovaly ho i učitelky.“ A jedna z přispěvatelek serveru Rodina.cz přidává, jak jí její bohatší spolužačka v dětství záviděla společnou rodinnou dovolenou nebo to, že ji maminka vzala koupat se k rybníku. Vedení ke skromnosti a vysvětlení, že lásku a činnost pro dobro své a druhých v životě potřebujeme, zatímco to ostatní je navíc, je podle Ireny Lesové jednoduchý základní výchovný princip. Doba prázdnin nám mimoto podle psycholožky nabízí výtečné vodítko: obrátit pozornost k prostému způsobu života a k přírodě, kde se můžeme vždy učit rozlišovat, na čem nakonec skutečně záleží.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou