12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pravý Izraelita, také Natanael

20. 8. 2019

|
Tisk
|

Před vstupem do noviciátu k františkánům mi bylo nabídnuto, že mohu přijmout jméno apoštola sv. Bartoloměje. Krátce před tím totiž zemřel jeden františkán – Bartoloměj Kolek. Shodou okolností pocházel také jako já ze Slovácka, od Uherského Hradiště.

Vydání: 2019/34 Matku Marii slavili v Paříži i v Iráku, 20.8.2019

Příloha: Doma 34

Svátek sv. Bartoloměje (24. srpna)


Jméno sv. Bartoloměje jsem přijal rád. Později jsem si uvědomil zvláštní propojení s mými dalšími dvěma jmény: křestním jménem jsem Pavel a biřmovacím zase Štěpán. Všichni totiž žili v Ježíšově době. Každý z nich se také s Ježíšem osobně setkal. Sv. Pavel při zjevení u Damašku, když pronásledoval křesťany (Sk 22,8). Sv. Štěpán při vidění, které měl, když byl kamenován (Sk 7,55) a sv. Bartoloměj patřil mezi Ježíšovy apoštoly. Všichni také pro Ježíše zemřeli mučednickou smrtí.
Sv. Bartoloměj pocházel z Kány Galilejské. Jméno Bartoloměj je tradičně ztotožňováno se jménem Natanael. Ježíš při svém prvním setkání s Natanaelem říká: „To je pravý Izraelita, v kterém není lsti.“ A na konci rozhovoru Natanael Ježíšovi odpoví: „Mistře, ty jsi Boží Syn, ty jsi král Izraele.“ (Jan 1,45nn). Natanael znamená „Bohem daný“. A to nám může připomenout, že jsme každý z nás dostali život od Boha, že se na nás Bůh těšil a očekává nás se svou milující náručí v nebi.
Sv. Bartoloměj hlásal evangelium až v Arménii, kde zemřel mučednickou smrtí. Byl odsouzen k tzv. perskému trestu smrti. To znamenalo, že byl nejprve stažen z kůže a poté ukřižován hlavou dolů.
Zajímavostí je zobrazení sv. Bartoloměje v Sixtinské kapli na známé fresce Posledního soudu od Michelangela (viz str. 10). Apoštol na něm drží v pravé ruce koželužský nůž a v levé ruce vlastní kůži, na kterou Michelangelo namaloval svůj autoportrét.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou