16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Právě zastřelili amerického prezidenta

20. 11. 2013

|
Tisk
|

Sestavit žebříček nejslavnějších atentátů by bylo poněkud nechutné. Spolu s útokem na papeže je ale ten, který se odehrál před padesáti lety v texaském Dallasu, rozhodně tím nejznámějším.

Vydání: 2013/47 Bude evropské setkání Taizé opět v ČR?, 20.11.2013, Autor: Aleš Palán

Téma: Atentát na JFK

Půl hodiny po poledni 22. listopadu 1963 zde byl smrtelně zraněn John Fitzgerald Kennedy. Dosud jediný katolík, který stál v čele Spojených států amerických.
Dnes to někdy vypadá, jako by Amerika za JFK, jak bylo jeho jméno zkracováno, stála v jednom šiku. Není tomu tak. Kennedy měl i řadu odpůrců, málokoho však nechal chladným. Dokázal zaujmout svým stylem, smyslem pro humor i mládím. Byl vůbec nejmladším prezidentem, který byl kdy zvolen prvním mužem Spojených států; funkce se ujal ve čtyřiačtyřiceti letech.
Byl to Kennedy, kdo začal – v mezích možného – prosazovat větší práva pro černé obyvatelstvo USA. Byl to Kennedy, kdo Američanům řekl, že poletí na Měsíc. Byl to on, kdo veřejnost zneklidňoval svými údajnými románky s herečkami Audrey Hepburnovou a Marilyn Monroe. Byla to Kennedyho manželka Jackie, která udávala módní trendy a usmívala se na fotografiích při večírcích v Bílém domě.
Takovou Ameriku dosud Američané neznali. Ne snad že by všechno bylo úplně jinak než dřív, ale oni nyní mohli být při tom. Stalo se tak díky rozmachu médií a zejména televizi. A Kennedy jako někdejší novinář uměl s žurnalisty skvěle pracovat. Jeho projev při kubánské krizi sledovalo 100 milionů Američanů. Prezident USA se formálně obracel ke svému sovětskému soku Chruščovovi, ve skutečnosti ale mluvil ke svým voličům. Obrovsky populární byly i jeho řadové tiskové konference, které prezident pořádal ve vhodném vysílacím čase.
„Byl jsem na faře ve svém kamrlíčku a najednou slyším hrozný hluk. Vystrčil jsem hlavu z pokoje a někdo mě zatáhl k televizi. Ze slov reportérů jsem moc moudrý nebyl, podle obrázků jsem ale pochopil, že právě zastřelili amerického prezidenta,“ vzpomíná na události před půlstoletím biskup Petr Esterka. Ten v té době žil přímo v Texasu, ve státě, kde byl atentát spáchán. „Lidi kolem mě tomu nemohli vůbec uvěřit, zpočátku se ani nevědělo, jestli je prezident mrtvý, nebo jen zraněný. Až když k němu zavolali kněze, začalo být jasné, jak atentát dopadl,“ vzpomíná biskup Esterka v knize rozhovorů Rozhodni se pro risk.
Většina Čechů bude umět odpovědět na otázku: Co jsi dělal 17. listopadu? Netřeba ani dodávat, že tazatel má na mysli rok 1989. Američané se podobně ptají: Co jsi dělal 11. září? Ti starší přidávají další datum: 22. listopadu. Smrt Johna Fitzgeralda Kennedyho je stále zneklidňuje. Podívejme se v našem tématu na její souvislosti.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou