26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Prahou pochodovaly sexuální menšiny

18. 8. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/34 Křesťan a baroko, 18.8.2011, Autor: Jiří Prinz

Jindy poklidné prostranství před stanicí metra Náměstí Republiky se minulou sobotu krátce po poledni proměňuje v nejrušnější část Prahy. Jako místo svého setkání si je totiž vybrali gayové a lesby z celé republiky.

„Všechny vás zvu, abyste s námi oslavili nejteplejší den v roce,“ svolává hlas z megafonu účastníky homosexuálního pochodu Prahou. Akce má podle pořadatelů festivalu Prague Pride, jehož součástí průvod homosexuálů je, „manifestovat hrdost na svou sexuální odlišnost“. Homosexuálů a jejich sympatizantů z Náměstí Republiky na Střelecký ostrov nakonec vyráží kolem pěti tisíc. V průvodu lze spatřit i bývalého předsedu vlády a ČSSD Jiřího Paroubka, jeho ženu Petru i dcerku Margaritu. „Trochu mi připomínají komunisticky uvědomělou rodinku z předlistopadových prvomájových průvodů, jen malá Margarita nemává na všechny strany mávátkem, ale duhovou vlaječkou,“ glosuje jeden z přihlížejících. Pozadu však nezůstávají ani expremiérovi straničtí kolegové ze sdružení Mladých sociálních demokratů; mezi transparenty oznamujícími například, že „heteronormativita zabíjí“, nechybí ani jejich „stranická“ oranžová vlajka. Přes počáteční obavy policie na průvod nikdo neútočí, jen na Jungmannově náměstí hlouček extremistů z Dělnické strany zasypává homosexuály sprškou nadávek. Dav na to reaguje pískotem na připravené píšťalky a dál nerušeně směřuje ke svému cíli.
MLADÍ KŘESŤANÉ: RODINU DNES NIKDO NEHÁJÍ
Poněkud stranou hlavního dění probíhala v centru Prahy ještě jedna akce. Méně početná, ale také méně okázalá a hlučná. Mladí křesťanští demokraté (MKD) svolali na tutéž sobotu do Prahy druhý ročník Pochodu pro rodinu. „Cílem Pochodu pro rodinu je poukázat na stav v naší společnosti, kdy zájmy tradiční rodiny nejsou dostatečně hájeny a slovo rodina jako hodnotový pojem čím dál více ztrácí na významu,“ vysvětluje předseda MKD Petr Jurčík. Podle jeho slov se obhájci tradiční rodiny neshromáždili proto, aby protestovali proti homosexuálům, nýbrž jen a pouze kvůli obraně rodiny. Tato slova také hned dokládá činem, když jednoho z účastníků pochodu vyzývá, aby stáhnul transparent s biblickým nápisem: „Nebudeš obcovat s mužem jako se ženou. Je to ohavnost.“ Pochod v poklidu a tichosti směřuje z Náměstí Republiky do nedalekého kostela svatého Bartoloměje. Zastaví se pouze jednou, na Ovocném trhu, kde k přítomným promluví předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Česká společnost je v krizi. Deset procent žen nemá ani jedno dítě a mezi bezdětnými ženami je třicet procent českých vysokoškolaček. Do pěti let se rozpadá polovina manželství. Pouze tři procenta rodin mají tři a více dětí,“ bilancuje stav dnešní rodiny předseda lidovců, po němž ještě vystoupí Zdeňka Rybová z Hnutí Pro život, aby přečetla pozdrav od pražského arcibiskupa Dominika Duky. Zhruba třísethlavý průvod pak
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou