26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Praha si připomněla sv. Jana Nepomuckého

19. 5. 2015

|
Tisk
|

Afričtí turisté pohupující se do rytmu moravských lidových písní. I takový obrázek mohli minulý týden spatřit návštěvníci centra Prahy během svatojánských slavností Navalis.

Vydání: 2015/21 František přijal českou výpravu, 19.5.2015, Autor: Jiří Prinz

Příloha: Diecézní zpravodajství KT 21 - Pražská arcidiecéze

„Máme radost, že můžeme ctít světce, jehož kult v době barokní zachránil naši kulturu, náš folklor, náš jazyk,“ zmínil ve svém kázání v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha kardinál Dominik Duka.
Právě bohoslužba v katedrále představovala vrchol letošních svatojánských oslav. Ty měly vedle duchovní i svou světskou stránku. Reprezentoval ji například festival folklorních souborů, který se návštěvníkům Navalis představil na Křížovnickém náměstí. Raritou letošních oslav svátku sv. Jana Nepomuckého byla pak slavná Jízda králů historickým centrem města. „Svatého Jana Nepomuckého jsme si tentokrát připomínali i za přítomnosti řady krojovaných poutníků z Moravy. Chlapci z okolí Vlčnova dokonce přijeli na koních, které mám tak rád. Byla to krásná slavnost,“ pochvaloval si kardinál Duka.
Další novinka letošních Navalis byla z oblasti hudby. Pořadatelé využili letošního dvojího jubilea Jakuba Jana Ryby (250 let od narození a 200 let od smrti) k prezentaci díla, které autor slavné České mše vánoční zkomponoval k oslavě sv. Jana Nepomuckého. Během barokního vodního koncertu jej zástupy lidí sledovaly z Karlova mostu i palub lodí ukotvených na Vltavě.
Z tradičních bodů programu nechybělo během letošních Navalis nic z toho, co si jejich návštěvníci v minulosti oblíbili. K vidění tak bylo procesí věřících z katedrály na Karlův most, regata historických a dračích lodí i ohňostroj na Vltavě, který slavnosti jako obvykle zakončil.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou