26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutník míru navštívil Svatou zemi

21. 5. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/21 Jsme ve vesmíru sami?, 21.5.2009, Autor: Tomáš Kutil

Papež Benedikt XVI. podnikl v minulém týdnu ostře sledovanou osmidenní návštěvu Blízkého východu. V pátek 8. května odlétl do Jordánska a od pondělí 11. května strávil pět dní v Izraeli. Hned po příletu do Svaté země odsoudil popírání holokaustu a totéž zopakoval ještě na konci své návštěvy. Antisemitismus označil slovy „odporný a absolutně nepřijatelný“. Při návštěvě Jeruzaléma pak vstoupil jako první papež v dějinách do mešity Skalní dóm.

Papež během své cesty navštívil mnoho biblických míst – Jeruzalém, Nazaret nebo Betlém – a jeho cestu provázela setkání s nejvýznamnějšími představiteli regionu. Osobně se sešel s izraelským prezidentem Šimonem Peresem, s novým izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, s prezidentem Palestinské samosprávy Mahmudem Abbasem a Velkým muftím Jeruzaléma Muhammadem Husejnem, který je nejvyšší islámskou autoritou v Jeruzalémě a Palestině. „Poselství celé papežovy cesty je velmi pozitivní a může vyvolat důležitou reflexi,“ sdělil listu L´Osservatore Romano izraelský prezident Šimon Peres. Mahmud Abbas, šéf palestinské samosprávy, po setkání s papežem zase prohlásil, že veškerý útlak křesťanů ze strany muslimů musí skončit – „Je nejvyšší čas toto utrpení zastavit,“ řekl. Cesta Benedikta XVI. vedla na mnoho míst, na nichž za svého pozemského života působil Ježíš. Papež ji začal i skončil v Jeruzalémě. Tam navštívil již zmíněnou mešitu Skalní dóm, památník obětí holokaustu Jad Vašem, Chrámovou horu či Getsemanskou zahradu. Krátce se pomodlil u Zdi nářků a stejně jako miliony jiných poutníků do ní vložil papírek, kde mimo jiné vyprošuje „seslání míru na Svatou zemi, na Blízký východ a na celou lidskou rodinu“. Papežova cesta vedla i územím palestinské samosprávy, kde navštívil městečko Ježíšova narození – Betlém – a kde zavítal i do palestinského uprchlického tábora Ayda. Do tábora jej provázel prezident Abbas, který tuto návštěvu velmi ocenil a podotkl, že „přinesla mnoha Palestincům důležitou podporu“. V Betlémě se papež zároveň vyslovil pro samostatný palestinský stát, jenž by „v míru existoval se svými sousedy“. Další papežovy kroky směřovaly do míst Ježíšova dětství, do Nazareta, který je dnes největším arabským městem státu Izrael a administrativním centrem Galileje. Benedikt XVI. zde sloužil bohoslužbu, na níž organizátoři potvrdili účast nejméně 45 tisíců věřících, čímž se stala nejmasovější bohoslužbou, jaká kdy byla ve Svaté zemi slavena. Mši však provázela napjatá atmosféra, jelikož mnoho místních Arabů dávalo otevřeně najevo svůj nesouhlas. (Reportér KT, který se jí osobně zúčastnil, ji na straně 3 podrobně popisuje.) Na závěr své cesty se papež vrátil do Jeruzaléma a jako vrchol své pouti navštívil baziliku Božího hrobu. Na místě Ježíšova vzkříšení se Benedikt XVI. pomodlil a vybídl obyvatele Svaté země k „životu v naději na mírovou budoucnost“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou