26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutník, který devětadvacetkrát obešel Zemi

20. 4. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/16 Rozloučení se svatým otcem, 20.4.2005

Pro pontifikát Jana Pavla II. se staly stěžejním rysem zahraniční cesty. Přesto nebyl první „cestující papež“. Již jeho předchůdce Pavel VI. podnikl devět velkých cest do všech kontinentů. Karol Wojtyła však jako první na cestách do celého světa postavil své apoštolské působení. Pokaždé, když vystoupil z letadla, políbil zemi. Když mu to zdravotní stav nedovolil, začal líbat alespoň půdu donesenou v misce.

Těžko vyčíslit počet lidí, se kterými se osobně setkal nebo se jich aspoň dotkl konečky prstů, když k němu přes bezpečnostní zátarasy natahovali ruce. Těžko vyčíslit, kolik tvrdých a nekompromisních politiků a státníků v jeho přítomnosti zjihlo. Sotvakdo spočítá, kolik hodin strávil v různých zemích světa u otevřených oken, z nichž žehnal všem, kdo ho přišli pozdravit. Největší bohoslužby – ve filipínské Manile – se v roce 1995 podle některých odhadů zúčastnily až čtyři miliony lidí. Své rodné Polsko navštívil Jan Pavel II. osmkrát, v USA a Francii byl sedmkrát, v Mexiku a Španělsku pak pětkrát. Čtyřikrát navštívil Brazílii a Portugalsko. Německo, Rakousko, Česko, Slovensko, Kanada, Guatemala či Keňa uvítaly papeže třikrát. Jedenáct jeho zahraničních cest mířilo do států bývalého východního bloku – od Slovinska až po Kazachstán. Jeho návštěva Polska v roce 1979 přispěla k pádu komunistické totality, velký dopad na politickou situaci měly i jeho cesty do Chile, Paraguaye, na Haiti a na Filipíny, historickým okamžikem byla jeho návštěva Kuby. V roce 2000 navštívil Izrael a území palestinské samosprávy, rok poté jako první papež vstoupil do mešity (v Sýrii). Podnikal také cesty do zemí se složitou politickou situací nebo tam, kde nebyl všemi vřele vítán. Přesto se nedostal do všech států, které by býval rád navštívil (Rusko, Čína, většina zemí jihovýchodní Asie a některé islámské státy). Janu Pavlu II. však při jeho cestách nešlo o politické změny. Cílem bylo především hlásání evangelia a náboženské povzbuzení křesťanů na celém světě.
Během 104 zahraničních cest absolvoval Jan Pavel 1,16 milionu kilometrů, což odpovídá 29 obvodům zeměkoule a více než trojnásobku vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Z celkem 194 států světa jich navštívil 129. K tomu je třeba připočíst ještě 143 pastoračních cest po Itálii a přes 300 návštěv farností v jeho římské diecézi. Mimo Itálii strávil zhruba 6,5 procent doby svého pontifikátu.

(čbk, kab, Kathpress)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou