26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutníci u Královny stříbrných hor

7. 6. 2005

|
Tisk
|

„Tolik lidí, to tady nepamatuju,“ povzdechla si udiveně jedna z poutnic, když vystupovala z autobusu na parkovišti pod Svatou Horou. Spolu s ní vystoupalo na hlavní poutní mši na svatohorské náměstí více než šest tisíc lidí všech generací ze všech koutů Čech, Moravy i Slezska. Nad jejich hlavami se ještě při mši svaté, kterou spolu s nimi sledovali diváci v přímém přenosu České televize, honily mraky. Během bohoslužby vysvitlo slunce, které ještě více rozjasnilo atmosféru slavnosti.

Vydání: 2005/24 Výuka náboženství, 7.6.2005, Autor: Jiří Macháně

 

„Tato svatyně se tyčí jako pocta Panně Marii a dosvědčuje lásku katolíků v Česku k Matce Boží,“ přivítal poutníky apoštolský nuncius Diego Causero. Poutní mši pak zahájil spolu s biskupy z Česka i ze zahraničí hlavní celebrant kardinál Miloslav Vlk. Přečetl také pozdrav papeže Benedikta XVI., který věřícím popřál, aby Svatá Hora byla centrem zbožnosti a smíření s Bohem.

Kardinál Tomáš Špidlík pak v homilii připomněl minulost a význam poutní mariánské tradice v Čechách i na Moravě. „Cesta je obrazem života: jde stále dál a dál a člověk se bojí, že jde do neznáma. Ale ten, kdo jde na pouť, si může být jistý, že skončí u nějaké svatyně a že se tam setká se skutečností, která je svatá. Cílem každé pouti je setkání s Bohem v nás samých, ale také setkání s dalšími lidmi, s nimiž se společně modlíme,“ uvedl kardinál Špidlík a připomněl, že česká a moravská poutnická tradice přesahuje i hranice republiky. „Něco z ní proniklo z Česka až do Říma. Je tam kostel Panny Marie Vítězné s obrazem přivezeným z pražské Bílé Hory,“ připomněl kardinál Tomáš Špidlík.

Po bohoslužbě se věřící sešli k modlitbě Anděl Páně, kterou vedl kardinál Miloslav Vlk. Program zpestřily tancem také děti z Indie, které na Svatou Horu přijely v rámci probíhající návštěvy České republiky. Poděkovaly tak za podporu v rámci charitního projektu Adopce na dálku(R). Odpoledne uzavřel koncert mobilní zvonkohry a posádkové hudby z Tábora.

Nedělním oslavám předcházela sobotní byzantská bohoslužba s ohňostrojem, který rozzářil oblohu nad bazilikou, kam už více než tři sta let putují věřící, aby oslavili patronku Čech.

* * ** *

Svatá Hora jako elektrárna duchovní energie

Je to naše rodinné poutní místo, jezdili jsme sem odmalička. Každý rok se sem vracíme, oslavujeme tady narozeniny a děkujeme tu za všechno v našem životě.

Líbilo se mi tu. Mariánské setkání církve je otevřené působení Ducha Svatého. To je důležité a bylo to tu cítit.

Národní pouť je velká oslava, a proto jsme se na ni vypravili i s rodinou. A skutečnost předčila očekávání, protože to tu bylo opravdu moc příjemné.

 

Je obdivuhodné a mimořádné, že přišlo tolik lidí. Byla to opravdu národní pouť. Dorazila i řada poutníků z Moravy, ze zahraničí, včetně biskupů z Německa a Polska. Touto slavností se znovu podtrhuje význam poutních míst jako duchovních center, a to je pro dnešní dobu velmi důležité.

Bylo hezké, co tu bylo rodin s dětmi. Je důležité, aby se neztrácela rodina, protože ta je základem slovanské spirituality. A právě mariánská úcta je pro ni velice důležitá - ukazuje, že Kristus se narodil v rodině a z ní vychází.

Svatá Hora má neopakovatelnou atmosféru. Člověk tu načerpá klid, pokoj a radost a spoustu energie do všedních dnů. A s rodinou je jí často hodně zapotřebí.

Cítím uvolnění a radost z dokončeného díla. Obával jsem se, že nestihneme přímý přenos. Měl jsem také trochu strach, že nevyjde počasí, ale nakonec se vydařilo.

Jsem okouzlený úctou a vztahem, který mají místní lidé k Naší Paní a Svaté Hoře.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou