26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pouť s Janem Sarkandrem

10. 5. 2017

|
Tisk
|

Patrona olomoucké arcidiecéze slavili lidé o víkendu nejen na diecézní pouti v katedrále, ale také v jeho působišti, v Holešově.

Vydání: 2017/19 Svatý otec putuje do Fatimy Pouť, 10.5.2017, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze


Město, ve kterém pozdější světec sloužil právě před čtyřmi stoletími, v letech 1616 až 1619, přišlo letos s novinkou. „V den liturgické památky sv. Jana Sarkandra jsme se s ním vydali na pouť místy, kterými jako holešovský farář chodil – na Svatý Hostýn,“ uvedl Zdeněk Krajcar z pořádajícího spolku Za zdravé a krásné Holešovsko. Samotný světec byl přitom symbolicky přítomen svými ostatky.
Podle Krajcara bylo cílem sobotní akce, nazvané „pouť smíření“, ukázat Sarkandra jako nadčasový vzor překonávající dílčí zájmy. „Dříve byla jeho osoba pojímána jako symbol rozdělení. Pro naši současnost je inspirací mimo jiné v tom, že poukazuje na dobovou malichernost aktuálních rozepří a bojů,“ doplnil.
Svého bývalého faráře si Holešovští připomněli i při nedělní mši, kterou celebroval generální vikář Mons. Josef Nuzík. „Letošní oslava se kryje s nedělí Dobrého pastýře a ve sv. Janu Sarkandrovi máme obraz takového dobrého pastýře: dokázal pro své farníky riskovat i život, když s Nejsvětější svátostí vyšel naproti blížícímu se vojsku. Kněží v něm tak vidí pastýře, který je nablízku svěřeným lidem, a věřícím tento mučedník ukazuje, že když kráčíme životem s živým Ježíšem, dějí se překvapivé věci,“ shrnul Mons. Nuzík.
Hlavní akce k uctění moravského mučedníka se pak konala v sobotu v olomoucké katedrále. Při diecézní pouti zde arcibiskup Jan Graubner předal ocenění zasloužilým věřícím. Mezi nimi byl člen řádu Božího hrobu Stefan Ahrenstedt ze Švédska a dalších 52 osob, které nominovali duchovní správci 23 různých farností.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou