12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pouť na Horu Matky Boží u Králík

20. 8. 2019

|
Tisk
|

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v areálu Hory Matky Boží na Dolní Hedeči u Králík zaplnili v neděli 18. srpna poutníci, kteří se zúčastnili diecézní mariánské pouti.

Vydání: 2019/34 Matku Marii slavili v Paříži i v Iráku, 20.8.2019, Autor: Pavel Sršeň

Příloha: Diecézní zpravodajství - Královehradecká diecéze


Tentokrát měla mariánská diecézní pouť dva akcenty. Tím prvním byla Matka Boží a tím druhým dvě osobnosti rodiny Beckerů, pocházející z města Králíky. „Tobiáš Jan Becker byl pátým královéhradeckým biskupem (v letech 1701–1710) a tím, z jehož popudu vznikl kostel a klášter Hora Matky Boží u Králík, které dnes stojí na původně pohanském místě s názvem Lysá hora. Biskup Tobiáš tak založil nové duchovní centrum celého kraje a poutní místo dal do správy řeholním bratřím z řádu servitů,“ přiblížila všem historii poutního místa Jana von Croÿ, kunsthistorička, která je autorkou výpravné a rozsáhlé publikace Královéhradečtí biskupové a jejich rezidence. Dále pak představila i druhého muže se jménem Becker, Jana Tobiáše, prasynovce biskupa Beckera, který byl skladatelem. Pro zdejší chrám složil mimo jiné Missu brevis, jež spolu s dalšími menšími Beckerovými hudebními díly zazněla i při poutní bohoslužbě, vedené diecézním biskupem. Mistrně ji provedl Rychnovský chrámový sbor se svými hosty. Pouť dala příležitost i k prezentaci diecéznímu Katechetickému centru a Centru pro rodinu, které připravily pro rodiny s dětmi interaktivní program.
Klášterní areál na Hoře Matky Boží prochází v současné době úpravami, aby byl schopný pojmout stále více poutníků a mohl jim poskytnout potřebné služby. „Děkuji zdejšímu duchovnímu správci P. Karlu Moravcovi, že se mu toto mariánské místo podařilo vzkřísit a vrátit mu jeho duchovní poslání,“ řekl na závěr bohoslužby biskup Jan Vokál.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou