12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Potřebujeme silné příběhy

12. 11. 2019

|
Tisk
|

Dobrým občanem se člověk rodí, nebo stává? Ptáme se P. JOSEFA PROKEŠE, který vyučoval náboženství a religionistiku na českobudějovickém Biskupském gymnáziu po sedm let.

Vydání: 2019/46 Pouť završí setkání s papežem, 12.11.2019, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma 46

 
Dobrou odpověď nám nabízí modlitba „Otčenáš“. Učí nazývat Boha otcem, což znamená, že lidé kolem nás jsou bratři a sestry. Ne konkurenti, kteří by nás ohrožovali, se kterými bychom soupeřili… Také víme, že se nemůžeme spasit sami, jsme povoláni společně jako lid. Navzájem se potřebujeme.
Takže myslím, že být dobrým občanem znamená především vnímat své povolání ke svatosti v kontextu druhých lidí. A snažit se rozvíjet svou víru tak, aby byla opravdu solí země.
Krásným obrazem je křestní svíce, kterou při křtu děťátka drží jeho kmotr nebo rodiče – a přejí tomu novému člověku, aby na všechny jeho cesty a životní křižovatky dopadalo Ježíšovo světlo. To nejprve drží někdo z jeho nejbližších, ten, kdo ho také učí dál žít. Jak to maličké dítě roste, postupně dokáže svíci uchopit samo, umí i ve svém srdci hledat inspiraci, schopnost rozhodovat o důležitých věcech ve svém životě s ohledem na jiné a nakonec – snad i ono samo dokáže být „světlem“ pro ostatní.
Roli školy a studia krásně charakterizuje napětí mezi dvěma slovy – „vyprávění“ a „informování“. Pokud informuji, druhým jen předávám informace, ke kterým se nijak blíž nevztahuji, pouze jsem je přijal a předávám dál. Ale když někomu něco vyprávím, nechám druhého nahlédnout do svého srdce, do svého života. Není to moment zprostředkovaný jen rozumem, přidávám k tomu city, emoce…
Pokud by škola mohla být místem, kde se nedozvídám jen informace, ale také tam mohu potkávat osobnosti se skvělými příběhy, myslím, že škola může i vychovávat.
Řekl bych, že nejvíc moji práci charakterizuje, že v ní často nemám žádné výsledky. Výchovu druhých lidí nikdo nemá ve svých rukou, nedá se vepsat do tabulky, vykázat splnění určitých norem. Výchova je spíš vývoj, kde vychovatel bývá na začátku nebo v průběhu velikého procesu, jak řekl papež František: Čas je důležitější než prostor. To znamená, že se snažím mít odvahu spouštět v mladých lidech proces zrání, hledání… Často to znamená, že výsledky budou patrné za dlouho. Ale tomu nás učí Písmo – ve Skutcích apoštolů apoštol Pavel zdůrazňuje, že plody naší práce sklidí jiný. Tak budu velmi rád, když ti lidé, které jsem mohl nějakou dobu doprovázet, ponesou jednou plody. A někoho tím obohatí. Jenže kdy to bude? Třeba až po mé smrti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou