16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Potkal misionáře a pak odletěl pomáhat do Afriky

12. 2. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/7 Když je dítě v rodině hostem, 12.2.2008, Autor: Anna Ferbie

Nad hromadou nezabalených věcí jsme těsně před odletem zastihli Martina Neumanna ze Strážnice. V této chvíli už je však na misiích ve Středoafrické republice. Rozhodnutí – vypravit se na misie – v jedenadvacetiletém muži uzrálo minulý rok při Celostátním setkání mládeže. Kvůli cestě musel přerušit studia na vysoké škole ekonomické.

„Chtěl jsem pomáhat v Africe. Všechno se nakonec zlomilo loni v Táboře, kde jsem zašel na přednášky o práci dobrovolníků,“ zavzpomínal mladík. Na setkání mládeže dostal kontakt na bosé karmelitány, za nimiž zamířil. Tehdy ještě netušil, že mají misie v Africe. Uvažoval, že bude pomáhat třeba v Praze, kde bosí karmelitáni působí. Od nich dostal doporučení, aby si přečetl knihu chirurga Martina Drlíka Český lékař v srdci Afriky. „To byla pomyslná kapka, která rozhodla, že přeruším školu a vyrazím,“ uvedl Martin.
Pak už události dostaly rychlý spád. Mladý Strážničan prošel na podzim sérií očkování. Když pak o pár týdnů později odlétal do Afriky, netušil, co ho tam čeká. Věděl jen, že bude vychovatelem v sirotčinci, v němž žijí děti od pěti do patnácti let. „Pocházím ze tří sourozenců. Mám o pět let mladší sestru a občas jsem se o ni musel starat. Především jsem ale byl deset let členem oddílu Scarabeus, který jsem několik let vedl,“ ujišťuje o své připravenosti mladý muž. Obává se spíš jazykové bariéry. Ve Středoafrické republice je oficiální řečí francouzština, kterou se učil teprve rok. Odlétal i se základními znalostmi jazyka sango, jímž se domlouvají domorodci.
V Africe by měl Martin Neumann působit půl roku. Od září pak plánuje pokračovat v přerušeném studiu. „Je mi jasné, že za šest měsíců tam po mně moc práce nezůstane. Karmelitáni tam nedávají domorodcům ryby, ale učí je rybařit. Zakládají plantáže, jejichž prostřednictvím jim dávají práci. Cílem je, aby se o sebe uměli postarat, až tam misionáři nebudou. Věřím, že bych tam mohl být hodně užitečný, až budu mít vystudovanou ekonomii,“ nastínil své plány do budoucna Martin Neumann.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou