16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Portativ, regál a moldánky

7. 10. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/41 Nový litoměřický biskup, 7.10.2008

Příloha: Doma

Učit se musí každý. Platí to i pro chrámové varhaníky. Pro ně byl určen varhanický kurz pořádaný tachovskou farností, jmenovitě místním duchovním správcem P. Václavem Vojtíškem a Janou Vokatou, regenschori kostela Nanebevzetí Panny Marie v Tachově.
Kurzu se zúčastnilo osmnáct frekventantů, nejstaršímu bylo 77 let, nejmladšímu 13. Náplní setkání byly přípravy pro liturgické hraní a zpěv, proto byla nedílnou součástí výuka intonace, hudební teorie, základů techniky varhanní hry, improvizace, doprovázení liturgického zpěvu a liturgika. V pátek večer se frekventanti zapojili zpěvem a hrou na varhany při farní bohoslužbě. V době konání kurzu se v Tachově uskutečnil také koncert P. Jaroslava Konečného a Tomáše Najbrta. Tato hudební událost byla pro varhaníky nejen příjemným zpestřením, ale i přínosem, neboť oba interpreti byli ochotni po koncertě zájemcům ukázat repliky historických nástrojů a zodpovědět všetečné dotazy. Měli tak jedinečnou možnost prohlédnout si např. portativ, regál, moldánky, theorbu, šalmaj a mnoho dalších.
Přínos varhanických setkání v Tachově není jen ve vzdělávání, ale rovněž v prohlubování spolupráce mezi lidmi, kteří by se jinak asi nepotkali. Dosud se varhaníci z různých farností příliš neznali, pokud o sobě vůbec věděli. V současné době se však zejména u mladší generace varhaníků objevuje touha po výměně zkušeností a setkávání.
A jak vnímali letošní setkání varhaníků sami účastníci? Mladý varhaník, který byl na tomto kurzu poprvé, zaslal po návratu domů svým kolegům tuto zprávu: „Byl to nejkrásnější týden z celých prázdnin. Spoustu jsem se tady naučil a poznal lidi, co mají se mnou hodně společného.“
PAVLA KŘÍŽENECKÁ


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou